Teruglevering tonen op basis van de meterstanden | Eneco Community
vraag

Teruglevering tonen op basis van de meterstanden

  • 19 februari 2018
  • 12 reacties
  • 468 Bekeken

Ik had 12 zonnepanelen en in verband met aanschaf i3 nu 14 panelen erbij aangeschaft. Toon geeft nu niet meer correct de teruglevering weer. Ik moet duurdere module aanschaffen t.w.v. € 199. Echter, als ik naar 'teruglevering nu' kijk, dan zie ik bijvoorbeeld 1030 watt staan terwijl mijn oude set panelen 578 watt oplevert.

Met andere woorden 'teruglevering nu' impliceert dat het ook zonder die module uit te rekenen is.

Waar het mij om gaat is of het ook mogelijk is om een 'knop' te creëren die alleen maar werkt met de meterstanden. Die zou dus om de minuut / kwartier / .... een momentopname moeten maken van de meterstanden en daarop de waarde van de totale teruglevering aangeeft. Is er iemand die zoiets in mekaar kan programmeren?

12 Reacties

Reputatie 7
Badge +6
@douwedijkstra

Welkom op het toon forum en bedankt voor je bericht. Je ziet nu de totale teruglevering, de opwek klopt nu niet, omdat alleen je eerste set wordt herkend door de kWh meter. Wat bedoel je exact met totale teruglevering?

Groet,

Folkert
Dat komt dus omdat bij vrijgave van de Zon op Toon®️ module de nieuwe verhoogde teruglevering van de P1 poort natuurlijk gewoon doorkomt.

Zoals bekend gaat de rest van de berekeningen fout omdat Toon®️ de totale opwek wil weten.

Let op aanpassingen buiten de normale werking van Toon®️ mogen hier niet besproken worden.
Hallo Folkert,
Met totale teruglevering bedoel ik de teruglevering zoals wordt bijgehouden in de meterstanden. Je kunt op je toon te allen tijde de meterstanden zien. Met die gegevens kun je ook grafieken maken. Volgens mij kan dat wel n's makkelijker werken dan via zo'n module.
Misschien wel makkelijker qua verbruik uit de P1 poort, maar Toon®️ werkt met niet alleen met het verbruik uit het net, maar ook met verbruik van eigen opwek.
dus ook die grafieken kloppen niet meer.
Snap ik. De gegevens zijn completer met de module, maar als je wat langer zonnepanelen hebt, dan worden dat soort stukjes informatie wat minder belangrijk. Ik vind de investering van € 199 wat te gortig voor de extra functionaliteit en neig nu eerder naar het laten verwijderen van Toon... Een extra functie zoals door mij aangegeven, puur functionerend op basis van de meterstanden was wat mij betreft prima geweest. Je kunt het altijd een andere naam geven. Is dit geen optie?
De software op Toon®️ incl Zon op Toon®️ zal nooit anders worden, of aangepast worden voor jouw situatie.
Dus als je die 3fase kWh-verbruiksmeter er niet voor over hebt zal je andere oplossingen moeten bedenken buiten Toon®️ om.

Ik vind de prestatie pagina nou juist zo mooi.Ook die pagina is bij jou nu onjuist.

Het is uiteraard jouw keuze, maar wel 14 panelen erbij en de aanschaf juiste 3fase meter kan er niet meer af.....

Dan hangt er nu een mooie Toon aan de muur en daar waar Toon sterk in is om je te informeren over verbruik uit het Net; verbruik eigen Opwek; totale Opwek; klopt dan niets meer. Alleen de teruglevering (in jouw geval) is juist, nou die kan je van je slimme meter ook aflezen.

Dan kom je idd op het punt om Toon®️ te verwijderen. Dat is wat ik ook altijd adviseer.
Bedankt voor je uitleg, Brandje. Het is me allemaal helder.

Ik zie dat iets anders. De zonnepanelen zie ik als een investering die met geld oplevert. De Toon zie ik als een kostenpost. Het levert me wat informatie op. Informatie die nu niet meer klopt.
Daarnaast is het zo dat jullie Toon het rendement van mijn panelen nadelig beïnvloed. Om 199 euro voor de module en 54 euro per jaar voor Toon te compenseren met het opwekken van energie ben ik aardig wat kilowatt verder.. Dan kijk ik wel even naar de apps van de omvormers van mijn zonnepanelen. Die kosten niks.

Dus mochten jullie dit niet wijzigen, prima hoor. Maar dan ga ik Toon binnenkort opzeggen.
Graag gedaan uiteraard.

Precies dat zou mijn advies dan ook zijn!
Gewoon stoppen met Toon®️, want dat is nu een veredelde thermostaat geworden.

Overigens praat je in de jullie-vorm.
Ik ben net als jij een gewoon forumlid hoor; alleen met iets meer dan gemiddelde kennis van Zon op Toon zaken.

Grappig trouwens dat je denkt dat Toon je rendement nadelig beïnvloed........
Testen in het oude forum wijzen anders uit en geven daar uitleg, waarom de eigen inverter eigenlijk altijd de opwek "zonniger" ☀ weer geeft.
Oké, is opgezegd.
Ja. Ik dacht dat je werkte voor Toon. Er staat bij je naam 'Toon specialist'. Vandaar
Er zijn meer forumleden hier die meer dan gemiddelde Toon kennis hebben.
Een moderator, zoals Folkert eerder hier in dit topic daar staat dus "moderator" naast zijn naam.
Reputatie 7
Badge +5
@douwedijkstra

Jammer dat het uiteindelijk tot een opzegging is gekomen, maar we respecteren jouw keuze. We nemen deze als voorbeeld mee in de verdere ontwikkeling van Toon. Wellicht dat we je in de toekomst wel iets interessants kunnen bieden!

Groet, Denise

Reageer