Thuis in de meterkast | Eneco Community
Sticky

Thuis in de meterkast

  • 24 september 2019
  • 0 reacties
  • 207 Bekeken

Badge +1

Vind jij de meterkast een loze ruimte in je woning? Een ruimte waar je één keer per jaar de meterstanden afleest? Of is het een plek waar je helemaal niet meer komt dankzij je slimme meter? Hoe dan ook: het is goed om thuis te zijn in de meterkast. Wij vertellen je wat je moet weten. Van aardlekschakelaar tot zekering.
 

Hè wat, aardlekschakelaar?

Het is belangrijk dat je weet waar de aardlekschakelaar zit. Deze schakelt de stroom automatisch uit bij storingen of als apparaten kortsluiting maken. Vaak als je ineens in het donker zit, staat de aardlekschakelaar uit. De schakelaar omhoog zetten is vaak genoeg om weer stroom te hebben. Valt de stroom weer uit? Haal dan de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact. Zet dan de schakelaar weer omhoog en sluit de apparaten één voor één aan. Gaat de stroom er weer af? Dan weet je welk apparaat kortsluiting maakt.

 

Welke meters vind je in de meterkast?

Naast de watermeter, heeft bijna iedereen een stroom- en een gasmeter. In woningen met stadsverwarming heb je geen gasmeter, maar een warmtemeter. Daar hoort soms ook nog een warmtapwatermeter bij. Van alle typen meters bestaan diverse soorten. Elke meter lees je op een andere manier af. Ontdek welk type meter jij hebt.
 

Hoe zijn de gasmeter en watermeter uit elkaar te houden?

Een gasmeter is vrij groot en rechthoekig. Hij heeft een metalen omhulsel. Een watermeter is rond en klein.
 

Waarom worden steeds meer energiemeters vervangen?

De energiemeter in je meterkast is het eigendom en dus de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Veel netbeheerders gebruiken het toonfrequentsignaal om de schakeling tussen dag- en nachtverbruik mogelijk te maken voor domme meters. Omdat dit een verouderde en dure techniek is, verdwijnt het TF-signaal per 1 juli 2021. Om toch onder meer gebruik te kunnen blijven maken van dubbeltarief, dus van het daltarief en het normaaltarief, worden alle energiemeters vervangen door slimme meters. Een slimme meter is een digitale energiemeter die netbeheerders en energiebedrijven op afstand uitlezen. Dat heeft zo zijn voordelen. Je hoeft als klant namelijk niet meer de meterstanden door te geven én hebt gemakkelijk inzicht in je energieverbruik.

Vanwaar al die veiligheidsvoorschriften?

Misschien heeft een monteur je er wel eens op gewezen dat een meterkast geen berging of voorraadkast is. Het is namelijk dé plek waar stroom, gas en warmte je woning binnenkomen. Daarom is het belangrijk om de kast schoon en opgeruimd te houden. Op die manier blijven leidingen onbeschadigd en temperaturen onder controle. Met je meterkast houd je dus eigenlijk de brandweer buiten.

Meer vragen over de meterkast? Stel ze hieronder, of bekijk of je vraag al reeds gesteld is in de categorie ‘meterstanden & verbruik’.


0 reacties

Nog geen reacties, wees de eerste die reageert!

Reageer