Meer gas verbruikt of klopt berekening niet meer? | Eneco Community
vraag

Meer gas verbruikt of klopt berekening niet meer?

  • 29 september 2017
  • 12 reacties
  • 887 Bekeken

Badge +1
Hoi,

Sinds dat ik per 10 september wat vreemde pieken in mijn gasverbruik zag, valt mij nu ook op dat het dagelijks gasverbruik veel hoger is dan voorheen, op soortgelijke dagen.
Als ik terug keer naar maart/april, daar komt mijn verbruik zelden boven de 4m³ uit en dan heeft de verwarming ook nog aan gestaan. In juni komt ik niet boven de 2m³.
En nu in september, zonder dat de kachel nog aan staat, dus enkel het douchen en koken, ben ik plots 4m³ kwijt gemiddeld per dag. Hangt natuurlijk een beetje af van de douchemomenten.
Maar goed, het is ongeveer het dubbele van wat er normaal wordt geregistreerd.

Is het de meting die niet klopt? Of klopte de meting voorheen niet? Of is de berekening aangepast?
Is het mogelijk om het verbruik uit te lezen, zodat ik het in een grafiek op de computer kan laten zien? Ik zit het nu terug te kijken op de app op mijn telefoon, maar dat is lastig vergelijken.

Als ik een douchemoment pak, van heden morgen, heb ik een piek van 3733 liter/uur. Kijk ik naar een zelfde douchepiek op 7 sept, dan is deze maar 1235 liter per uur. Nu kan het douchen een minuutje verschillen, maar het is echt niet zo dat ik nu 3 keer zo lang onder de douche sta. Maar ook alle andere douchemoment lijken nu meer gas te verbruiken.

Er is dus rond 10 september iets veranderd en ik kom er maar niet echter wat het is.

12 Reacties

Reputatie 5
Badge +4
Heeft je ketel de afgelopen tijd een beurt gehad of moet hij deze misschien nog krijgen? Of is dit sinds een update geweest dat de gegevens niet goed worden verwerkt?
Reputatie 7
Badge +4
Dag @Acoster,

Dat is inderdaad een opvallende verhoging. Overigens is het niet mogelijk om het verbruik uit Toon uit te lezen. Ik heb wel een vermoeden waar het wellicht aan kan liggen. Zo te zien zitten er sensoren op je meters bevestigd. Het is mogelijk dat deze niet meer goed bevestigd zijn, waardoor ze het verbruik foutief gaan aflezen. Zou jij voor ons de volgende zaken kunnen controleren?

- Als je de sensor uit zijn houder haalt, zit het gaatje in de houder dan nog perfect in het midden van het laatste cijfervlakje aan de rechterkant?
- Zit de houder nog stevig vastgeplakt?
- Schijnt het lampje van de sensor goed door het gaat van de houder heen?

Mochten je hiernaast nog andere zaken zijn opgevallen, dan lezen we ze graag terug.

Groet, Denise
Hoi Masterbas,

Zo grappig dit!
Je kijkt gewoon naar je gasverbruik van een week op Toon en op de gasmeter.
Dus zondagavond neem je de stand op en de week daarna weer.
Dit vergelijk je met de weekstand op Toon.
Zo simpel kan het zijn.
Toon is slechts een afgeleide van de originele meter, zeker bij plaksensoren kan het mis gaan.
Badge +1
Nou..echt lachen dit! Hahaha...

Ik zal eens kijken hoe de de sensoren op mijn meter zijn geplakt, dank je wel @Denise voor de tips.

En dat van jou is ook best een goed idee @Brandje! Al voel ik wel een licht denigrerende ondertoon in je opmerking..... Ik ben geen Toon Specialist 😢.
Ik neem overigens even aan dat je advies aan mij is gericht en niet aan Masterbas...die heeft geen probleem volgens mij.
Als je goed leest, dan zie je dat ik dit richt aan Masterbas.
Dus.......

Als jij de tip ook wilt gebruiken dan mag dat hoor!!
Heeft niets met een ondertoon te maken, maar meer met vele tips die je al gehad had. Daar ging het een beetje stroef......?

Dan stop ik er mee en dus richtte ik me tegen Madterbas.

Je zoekt een beetje overal wat achter!
Badge +1
Dat snapte ik dus niet, aangezien Masterbas het probleem niet heeft...

Dus toch een ondertoon... 😉 Ik heb niet veel tips gehad, maar met die van Denise en die van jou kom ik een heel eind, daar heb ik wat aan.
Badge +1
Over de gehele maand september €32 euro meer gas verbruikt, volgens toon. Meer dan het dubbele dan normaal. Krijg toch het gevoel dat er iets niet helemaal klopt...
Helaas kom ik er maar niet achter wat er rond die 10de september is gebeurd. Toen begon de ketel aan te slaan omdat het tapwater voorverwarmen (plots) aan stond en toen is ook het verbruik toe genomen, in ieder geval volgens toon.

De sensor op de gasmeter even bekeken en eraf gehad, kijken hoe Toon deze weken registreert. Vergeten de stand gisteren op te nemen, zal dat alsnog doen.
Badge +1
Goed, ik heb een aantal dagen de meterstanden opgenomen.Meerdere malen de sensor op de meter goed gezet, althans, in mijn ogen goed. In het midden van de laatste draaischijf...
Kan er ook niet echt een factor in vinden, bij de meeste zit er een factor 2,5 tot 2,7 tussen, de laatste maandag is het dan weer een factor 4, maar misschien heb ik daar een foutje gemaakt in het opnemen..kan ik nu niet controleren.

Roept u maar..waar kan het aan liggen?

Voor de duidelijkheid, achter de zondag staat het opgetelde gebruik van de 3 dagen (verbruik zondag was 1.6)/
Badge +1
Echt niemand tips nu meer?
Badge +1
Volgens Toon is de gassensor wel aangesloten en de kwaliteit van de verbinding is ook 5 sterren. Wel zie ik de sensor op de gasmeter knipperen soms. Kan dat een storing verraden?
Reputatie 5
Badge +3
Beste Acoster,
De sensor hoort alleen in het begin (bijvoorbeeld na een reset) te knipperen maar moet op een gegeven moment constant gaan branden. Als de sensor blijft knipperen is dat vaak een teken dat de sensor toch niet helemaal goed zit, want hij blijft dan in feite naar het verbruik "zoeken". Weet je zeker dat de sensor helemaal goed zit?
Badge +1
De sensor meerdere malen geprobeerd goed te zetten. Sinds 2 dagen wordt er helemaal geen gasverbruik meer geregistreerd, ondanks dat het licht niet meer knipperde.
Zojuist nogmaals de sensor opnieuw geplaatst, op het laatste cijferwieltje..zo goed als in het midden. De stekker van de sensoren er ook nog even uit gehad, zowel op de electra als gasmeter knipperen ze niet. Nu maar weer kijken wat het verbruik aan geeft. Er is inmiddels weer wat gasverbruik geregistreerd.
Maar goed, al met al ben ik al sinds 10 september bezig om mijn gasverbruik weer goed inzichtelijk te krijgen, wat wel een beetje vreemd is.

Reageer