Hoog sluipverbruik | Eneco Community
vraag

Hoog sluipverbruik

  • 4 augustus 2017
  • 54 reacties
  • 3194 Bekeken


Toon eerste bericht

54 Reacties

Graag gedaan!
Inderdaad nu vakantie vieren is vele malen belangrijker als het tunen van en met je Toon.
Fijne voortzetting van je vakantie.
hallo allemaal, ik zat net even te bekijken wat toon voor uitbreidingen gaat geven met hun nieuwe update die ons weer 1 euro per maand extra mag gaan kosten...en kwam toevallig dit onderwerp tegen.Ik moest hier even op reageren....bij deze;

zelf heb ik sinds 1-5-2017 zonnepanelen op ons dak liggen en heb toen ook gelijk de toon laten uitbreiden met de toon-zon functie.
echt schitterend om te zien wat die dingen soms binnenharken maar ook zie ik soms verbruikspieken die ik niet kan verklaren, de laatste tijd ben ik het meer in de gaten gaan houden via de app en heb meerdere screenshots gemaakt om het te kunnen bewijzen.

voor dat we de panelen hadden liggen waren deze pieken er niet en ik heb de afgelopen paar jaar behoorlijk op ons stroomverbruik gelet om deze mede de hulp van toon flink omlaag te krijgen ..en dat is inmiddels goed gelukt door o.a veel te vervangen door led.
maar ja.. sinds de panelen er liggen is mijn stroomverbruik overdag omhoog gegaan !!

ik ben inmiddels al flink bezig om hier een verklaring voor te krijgen en ook wij zijn pas geleden op vakantie geweest en ook wij hebben ervaren dat er 's nachts een keurig stabiel verbruik is en zodra het licht begint te worden en de panelen weer gaan werken het stroom verbruik ook toeneemt???
wij hebben expres alles uitgezet wat er uit kon om er zeker van te zijn dat er overdag niets kan aanslaan behalve de koelvries combi...is trouwens een energie zuinige met 1 motor....en dat ding slaat overdag echt niet veel meer aan als het een paar graden warmer wordt in de woonkamer...die dingen zijn zo goed geisoleerd en als ze niet opengaan is er niets extra te koelen...
maar we weten het nu 100% zeker..er is overdag onverklaarbare stroom verbruik dat er voor de toon-zon niet was !!
wij hebben hier gemiddelde pieken van 500 tot 800 Watt tot uitschieters van 5000 Watt en zelfs 1 kunnen vastleggen van 22670 Watt verbruik en een zon opbrengst van 24000 Watt !?!? terwijl er op mijn dak totaal 3800 Watt ligt !

na meerdere belletjes kwam eneco met de conclusie dat het lag aan pieken van de ventilator in mijn omvormer, ehhhh ik heb er speciaal 1 genomen met koelribben en geen fan !! ook zelf even gebeld met de leverancier hiervan en het stroomverbruik van de omvormer is max. 3 Watt !!

wat ook opgevallen is , is dat het eindgetal van de opwekking steeds gelijk is aan het eindgetal van het verbruik dus bv 103 w opwek --- 203 w verbruik, 105 w opwek----205 w verbruik enz. overdag is mijn verbruik soms net een wilde achtbaan terwijl voorheen dit veel stabieler was.
inmiddels ben ik iets verder met enenco en hebben ze gelukkig kunnen terug kijken in mijn verbruik van de laatste tijd en ook een paar van die extreme pieken kunnen zien en het hoge dag verbruik tijdens de vakantie, momenteel wordt er al enige dagen door eneco meegekeken via de toon om te kijken of hun dit kunnen gaan verklaren, dit onderzoek zal binnenkort afgerond zijn en hopelijk komt er dan wat uit, want al mijn kleine besparingen worden nu teniet gedaan!!

Gr Erik.
Hoi Erik,

Je meldt niet het vermogen van je PV.
Als er zulke hoge uitschieters zijn zou ik beginnen de sensor te herpositioneren op de kWh-verbruiksmeter.
Reputatie 6
Badge +2
't Is een fout in de zon-op-toon software. Je kWh meter zal echt wel de goeie waarden aangeven (veld T1 t/m T4). Kijk voor de aardigheid maar eens na .Dus je besparingen blijven wat ze voorheen ook waren.

... terwijl er op mijn dak totaal 3800 Watt ligt ...

kwestie van goed lezen?
Hoi Erik,

Weet jij wat Jouw stroomverbruik op jaarbasis is? Dus na saldering!
Weet jij wat Eneco naar je Toon heeft gepusht, want dat bepaalt of Toon de juiste berekeningen kan maken in het statusdeel.

Heb je ook het verbruik/opwek van Toon met je slimme meter vergeleken?

Toon Zon op Toon net uitkwam heb ik met mijn PV een paar maanden getest hoe en of het goed werkte.

Bij mij dekt de opwek niet mijn gehele verbruik.

Vandaar ook de vraag aan jou?
En geef even aan of je de positie van de sensor hebt gecontroleerd.
we weten inmiddels al dat de slimme meter lagere waardes aan heeft gegeven in dag verbruik dan toon...scheelde in de vakantie zo'n 2 kw per dag

ja, ik weet mijn stroomverbruik maar niet wat enenco naar toon heeft gepusht...

iemand van eneco zei ook al dat er vermoedelijk iets is met de software..en dat er misschien een flink stuk herschreven moet gaan worden .....

we wachten het onderzoek maar af...
Ai dat is jammer dat je het gepushed aantal kWh niet weet.
Wat is je kWh verbruik op jaarbasis dan?
Claim jij op jaarbasis een terugleververgoeding?
Dat is cruciaal in dit verhaal.
Heb je Toon voorzien van het juiste aantal kwh opwek?
Reputatie 6
Badge +2

we wachten het onderzoek maar af...


Lijkt mij ook. Even uit nieuwsgierigheid; heb je een 1- of 3-fasen omvormer/kWh meter?
ff de kleine op bed gelegd....gewoon standaard 1 fase

SolarEdge HD-wave omvormer

en een landis+Gyr E350 meter van Stedin
Reputatie 6
Badge +2
Dank je. 't Had geen haast.
geen probleem, graag gedaan.

De reden van mijn post is om Sietse13 bij te staan met zijn probleem, hij is niet de enigste !!

ik denk als er meer mensen wat regelmatiger op de toon app gaan kijken er meer meldingen van deze situatie gaan komen.

de meeste pieken duren maar enkele seconden maar ik zie ze meerdere keren per dag voorbij komen, en ik ben geen type dat de hele dag op z'n mobiel zit want ik werk gewoon 5 dagen per week en 90 % van de werktijd kan ik geen mobiel gebruiken dus alleen in de pauze's.

ben benieuwd of er meer mensen bij komen....

gr Erik.
Reputatie 6
Badge +2
De reden dat ik het vroeg is omdat ik zelf met een 3-fasen inverter hetzelfde probleem heb gehad. Ik had de S0 pulsen van de inverter rechtstreeks in de meteradapter gevoerd (dat kan gewoon), en daar kwamen dus erg piekerige signalen uit. Klopte weinig van. De grafieken van Sietse13 zijn nog heilig in vergelijking met de spikes die ik zag (en jij nu ook rapporteert). Vermogens tot tientallen kilowatts, terwijl ik 4,3kWp heb liggen, en 't was ook nog eens winter.

Maar goed, we gaan zien wat er uit het onderzoek van Eneco komt.
Badge +1
Mmm maar als de software niet klopt, wat heb ik dan aan toon.
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben geen techneut, maar heb toon juist genomen om m'n verbruik en opwek makkelijker en beter te kunnen zien.
Ook voor de kinderen, om te laten zien wat ze allemaal verbruiken, dan mag je er vanuit gaan dat het aardig klopt 🤔
Mmm maar als de software niet klopt, wat heb ik dan aan toon.
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben geen techneut, maar heb toon juist genomen om m'n verbruik en opwek makkelijker en beter te kunnen zien.
Ook voor de kinderen, om te laten zien wat ze allemaal verbruiken, dan mag je er vanuit gaan dat het aardig klopt 🤔


Hoi Sietse,

Dat kan je zo niet stellen.
Pas als Eneco op de server een negatief geschat jaarverbruik zou moeten invoeren, dan pas is al 3 jaar bekend dat Toon dat niet aan kan. En foutieve berekeningen gaat maken.
Vandaar dat ik ook eerder aan Erik vroeg wat het stroomverbruik was en waar geen antwoord op kwam.
Dus kom jij in aanmerking voor een teruglever vergoeding op jaarbasis?
Badge +1
Normaal gesproken wel, maar ik zit pas 8 maanden bij eneco, dus ik weet dat nog niet
Normaal gesproken wel, maar ik zit pas 8 maanden bij eneco, dus ik weet dat nog niet

Oké!
Dus dan kan het best zijn dat jij niet valt in dit reeds 3 bestaande probleem bij meer opwek dan verbruik.
Helaas zal jij ook niet weten wat jouw gepushde jaar verbruik stroom is want dat is cruciaal in dit hele gebeuren.
Toen je nog geen zonnepanelen had, wat was dan je jaarverbruik stroom?
Badge +1
Ik denk dat ik weet wat je bedoelt, m'n zonnepanelen leveren max 1750 watt ik heb er maar 7 van 250 watt per stuk, dus ik lever nooit meer terug dan dat ik verbruik, zoals ik al zei, ben geen techneut 😁
Badge +1
De vorige jaar afrekening ligt thuis, ben nog steeds op vakantie, zit op een Italiaanse berg met heeeeeel slecht internet
Dat dacht ik al!
Ik hoor het wel als je terug bent.
Dan pakken we de discussie weer even op.
Zonder deze gegevens blijft het gissen of het issue (probleem stroomberekening Toon bij terugleververgoeding) ook bij jou speelt.

Nogmaals fijne vakantie.
Reputatie 6
Badge +2
Pas als Eneco op de server een negatief geschat jaarverbruik zou moeten invoeren, dan pas is al 3 jaar bekend dat Toon dat niet aan kan. En foutieve berekeningen gaat maken.

Volgens mij is dat een ander probleem dan wat hier aan de hand is. Het gaat in deze thread om een mogelijke fout in de berekening van het totaal opgenomen instantane vermogen dat berekend wordt uit de instantane bruto opwek en de instantane netto teruglevering en netto opgenomen vermogen uit het energienet.

Dat heeft weinig te maken met de totale hoeveelheid teruggeleverde energie op jaarbasis, en de berekening van de totale teruggeleverde energie (op week, maand, en jaarbasis). Het kan best zo zijn dat daar al drie jaar bekende problemen mee zijn, maar dat staat los van een fout in de instantane vermogensberekeningen, waar nu die spikes in geconstateerd worden.

Wat iemands jaarverbruik is, doet in deze situatie dan ook niet terzake.
Badge +1
Ik denk dat firechief gelijk heeft. Maar als het technisch wordt raak ik de draad wel eens kwijt.
Ruk ook bedankt voor de bijstand.
Ik denk dat firechief gelijk heeft. Maar als het technisch wordt raak ik de draad wel eens kwijt.
Ruk ook bedankt voor de bijstand.


Hoi Sietse,

Als het te technisch wordt zijn er genoeg leden die je steun/hulp kunnen verlenen.
Het ingeschatte jaarverbruik is wel degelijk van belang want dat maakt uiteindelijk uit of Toon z'n berekeningen goed doet.
Als dat in de min zou moeten zijn dan gaat Toon op tilt en gaat fouten maken, omdat dan de software het niet aan kan.
Helaas is dat al 3 jaar bekend.
Heb je te maken, zo als ik met een positief geschat jaarverbruik, dan is er geen enkel probleem.
Dus wil je gericht zoeken naar problemen met gegenereerde data Zon Toon zal je eerst moeten weten of je meer opwekt dan je verbruikt of niet.
In het 1e geval val je onder de fout in Zon op Toon en in het 2e geval niet en moet je naar andere zaken kijken.
Daarbij is de positie van de sensor op de kWh-verbruiksmeter van belang, want als de zon gaat schijnen en deze positie is verkeerd wordt meteen foute data gegenereerd.
Reputatie 6
Badge +2
Ik denk dat firechief gelijk heeft.
Dank je voor het vertrouwen.


Het ingeschatte jaarverbruik is wel degelijk van belang want dat maakt uiteindelijk uit of Toon z'n berekeningen goed doet.
Als dat in de min zou moeten zijn dan gaat Toon op tilt en gaat fouten maken, omdat dan de software het niet aan kan.
Helaas is dat al 3 jaar bekend.
Heb je te maken, zo als ik met een positief geschat jaarverbruik, dan is er geen enkel probleem.


Een van de redenen dat de software het niet aankan is omdat de assen van de grafieken die toon laat zien, alleen postief zijn. De verticale as van de grafiek begint altijd bij 0 en eindigt een stukje boven de maximale waarde die aangegeven moet worden, op een mooi rond positief getal. Deze assen staan hard gecodeerd in de qt code van toon, en er is sinds versie 3.0.29 tot nu toe geen byte aan gewijzigd aan die asssen. Bijgevolg kan de qt code geen negatieve getallen weergeven. Niet omdat die berekening misgaat, maar omdat ze gewoonweg buiten het beeld vallen in de grafieken.

Drie jaar geleden hadden we nog een flash interface op toon. Misschien dat daar de mogelijkheden om negatieve getallen weer te geven wat beperkter waren, die traditie is in elk geval in de qt interface voortgezet.

Mocht Brandje gelijk hebben, dat de jaaropbrengst een factor is in de berekening van het instantaan opgenomen vermogen (wat volgens mij niet het geval is), dan moeten de ingenieurs bij Quby echt aan het werk, want dan is er iets grondig mis in hun software. In de hele vermogensberekening per 5 minuten komt die jaaropbrengst niet voor, zie eerdere posts van mij. Als je in detail wilt weten hoe zo'n berekening gaat, dan laat maar horen, ga ik er even voor zitten om dat goed op te schrijven.

@Brandje Ik denk dat je een aardig persoon bent, die het beste voorheeft met de gebruikers op dit forum. Ik heb alleen het gevoel dat je af en toe doordraaft en vindt dat je koste wat kost een antwoord moet geven, ook als je eigenlijk niet precies weet hoe het zit. Doe dat niet. In dit geval sla je m.i. de plank volledig mis.
Ai dat is jammer dat je het gepushed aantal kWh niet weet.
Wat is je kWh verbruik op jaarbasis dan?
Claim jij op jaarbasis een terugleververgoeding?
Dat is cruciaal in dit verhaal.
Heb je Toon voorzien van het juiste aantal kwh opwek?


hoi brandje ..ik zal nog even je vragen proberen te beantwoorden;
ps. ik ben geen actief forum persoon...😉

mijn verbruik heb ik flink teruggedrongen naar 3435 Kw (2016) bijna 1000 Kw terug kunnen krijgen door beter inzicht met toon en toon stekker in 3 jaar !!

ik krijg van eneco met de einde jaars nota de afrekening...zou niet weten of dit anders zou kunnen...?

de installateur van toon-zon heeft de juiste waarden van de panelen meegenomen bij de instellingen. heb ik nagevragd bij enenco !!

ik heb totaal 3835 W op mijn dak liggen ---let wel---verdeeld over de voor en achter zijde van mijn huis ..uiteraard met optimizers. ivm de ligging van mijn huis en gedeelte schaduw val.

ik zal dus nooit het maximale eruit kunnen halen maar op deze manier wel in mijn geval het gunstigst. mijn huidige top is momenteel 22,946 Kw

heb de panelen nog maar net liggen...sinds 1-5-2017....

ik zal dus nooit meer op wekken dan mijn jaar verbruik.

hoop zo je vragen te hebben beantwoord.
even nog een update ....

ik ben vanavond keurig op afgesproken tijd terug gebeld door eneco,

ze hebben nu zo'n anderhalve week zitten meekijken via de toon support op afstand en zijn tot de conclusie gekomen dat er idd iets niet in orde is, vermoedelijk de module in de meterkast...dat extra groepje met die rode laser....

volgende week komt er een monteur de boel vervangen en nog eens goed nakijken.

de stroom pieken worden geregistreerd na de slimme meter door toon en worden niet geregistreerd door de slimme meter , vandaar dat verschil van 2 KW per dag in de vakantie met toon en de slimme meter.

hopelijk heb ik dan weer een normaal stroom verbruik overdag en niet meer van die hoge pieken!!

mocht het niet helpen ...dan hebben de proggammeurs een flinke uitdaging aan te gaan...

zal nog even een paar screenshots toevoegen wat ik zoal tegen komt...laatste is het extreemste !!!

foto's zijn genomen met de zekerheid dat er geen stroomslurpers aanstonden !!

Reageer