'Energieprijzen dalen komende jaren verder' | Eneco Community

'Energieprijzen dalen komende jaren verder'

  • 3 mei 2013
  • 4 reacties
  • 852 Bekeken

Reputatie 4
Badge
De prijzen van olie en gas lijken de komende jaren verder te dalen. Dat schrijft ABN Amro in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Lagere energieprijzen zijn volgens de bank goed voor consumenten en ondersteunen daarmee het economisch herstel.De afgelopen weken stonden de olieprijzen onder druk door tegenvallende macro-economische cijfers, vooral uit de Verenigde Staten en China.

Ook speelde mee dat de Amerikaanse strategische olievoorraden bijna op een recordniveau staan en dat organisaties als het oliekartel OPEC en het Internationale Energie Agentschap (IEA) hun verwachtingen voor de toekomstige olievraag hebben verlaagd.

Prijsdruk

In het tweede kwartaal zal de prijsdruk aanhouden, stelt ABN Amro. Dat hangt samen met de afnemende vraag naar energie voor verwarming, in combinatie met onderhoud aan raffinaderijen. ''Ook vanuit een economisch perspectief blijft de vraag naar olie zwak'', aldus de bank.ABN Amro verwacht dat de geopolitieke spanningen die momenteel de prijs nog hoog houden, vooral rond de kwestie-Iran, zullen afnemen. Mede daardoor kunnen de prijzen ook op de langere termijn blijven dalen.De prijs van Amerikaanse olie, nu rond de 94 dollar per vat, zal volgens de bank dalen tot circa 85 dollar per vat in 2015. Het prijsverschil met de duurdere Brentolie zal bovendien verder afnemen.

Consument

''De lagere olie- en gasprijzen zijn goed nieuws voor de consument'', schrijft ABN Amro. De directe kosten van brandstof en elektriciteit dalen immers, en dat kan ook de economie een extra stimulans geven.

Omdat aardolie ook een belangrijke grondstof voor andere producten is, drukt een lagere olieprijs ook in algemene zin de inflatie.ABN Amro ziet wel een keerzijde. Een aanhoudende daling van de prijzen van fossiele brandstoffen zal leiden tot minder investeringen in alternatieve bronnen van energie.

Door: ANP

4 Reacties

Badge
Gezien de les die nu toch eindelijk wel geleerd zou moeten zijn, zouden de investeringen in alternatieve bronnen van energie juist moeten toenemen. Om iedere keer te moeten ontdekken dat je zo afhankelijk bent van anderen! Er hoeft maar weer iets in het Midden Oosten te gebeuren en de olieprijzen stijgen weer.
Ben wel benieuwd wat de prijzen gaan doen!
Reputatie 4
Badge
Nederlands bedrijfsleven profiteert van lagere energieprijzen

De daling van de olieprijs, die half februari startte, heeft zich de afgelopen weken doorgezet. Dit resulteerde in een prijs voor Brent olie van zelfs onder de USD 100 per vat. Het is 10 maanden geleden dat Brent dit prijsniveau kende. In het tweede kwartaal daalt altijd de vraag naar energie. De energievraag voor verwarming neemt dan sterk af en in combinatie met het onderhoud aan raffinaderijen leidt dit tot een daling van de vraag naar olie. Ook vanuit een economisch perspectief blijft de vraag naar olie zwak. ABN AMRO verwacht dat de prijs van Brent olie daalt richting gemiddeld USD 90 per vat in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal zal de prijs stabiliseren om weer te herstellen tegen het einde van het jaar naar rond de USD 100 per vat.
De ontwikkeling van de olieprijs wordt bepaald door positief nieuws over economisch herstel tegenover teleurstelling van tegenvallende cijfers, hogere niet-OPEC productie versus lagere OPEC productie en geopolitieke spanningen. Als gevolg hiervan blijft de Brent olieprijs bewegen binnen dezelfde bandbreedte als in 2012 van USD 90-120 per vat. Met een beperkte vraag naar olie - waarbij de zwakke vraag vanuit Europa wordt gecompenseerd door sterkere vraag vanuit Azië - en groeiende voorraden lijkt de langetermijnvisie te worden overheerst door mogelijk lagere gemiddelde olieprijzen richting USD 100 en USD 90 per vat in 2014 en 2015.
De lagere olie- en gasprijzen zijn goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven. De directe kosten van brandstof en elektriciteit zullen de bedrijfslasten doen dalen. Zo zou bijvoorbeeld de transportsector kunnen profiteren van lagere dieselprijzen. Ook zal er een aanzienlijk indirect prijseffect zijn omdat in de chemische industrie olie veel als grondstof wordt gebruikt. Voorwaarde is wel dat de lagere prijzen worden doorberekend in de keten, zodat ook de eindgebruiker profiteert. Op de langere termijn zijn lagere energieprijzen ook gunstig. Met lagere olie- en gasprijzen daalt de inflatiedruk. Dit heeft een positief effect op de (wereld)economie.

Bron
Reputatie 7
Badge +7
En er hoeft maar dit of dat ergens in een land verkeerd te gaan.
Dan schieten deze energie prijzen ( olie/gas ) weer omhoog .
Reputatie 4
Badge
En er hoeft maar dit of dat ergens in een land verkeerd te gaan.
Dan schieten deze energie prijzen ( olie/gas ) weer omhoog .
Er worden wel prijsafspraken gemaakt, maar dat zegt inderdaad ook niet alles.

Reageer