aardlekschakelaar slaat uit na 20-30 seconden bij gebruik van de saunakachel | Eneco Community
vraag

aardlekschakelaar slaat uit na 20-30 seconden bij gebruik van de saunakachel

  • 5 november 2019
  • 2 reacties
  • 115 Bekeken

De laatste 2 maanden slaat de aardlek er soms uit bij gebruik van de saunakachel. Als ik hem dan weer inschakelde ging het soms weer 1 of 2 weken goed. Vorige week klapte de aardlek er telkens direct weer uit zodra ik de sauna aanzette. Volgens saunaspecialisten zou het lek toch in de kachel zitten. De enige plaats waar stroom weg kan lekken zou in de elementen in de kachel zijn. Toen toch maar een andere kachel gekocht. Een 2e hands, die goed functionerend gedemonteerd zou zijn. Voor ik deze monteerde toch eerst maar eens de oude geprobeerd aan te zetten en wat bleek. Hij werkte weer normaal.  3 dagen later toch weer hetzelfde probleem. Vanavond toch de andere kachel gemonteerd. Na montage getest en werkte goed en normaal. 1 uur later wilde ik de sauna weer een keer goed op laten warmen en wat gebeurde er? Na 20-30 seconden klapte de aardlek er toch weer uit. Dus niet meer gelijk, maar na een korte periode. Stekker los gehaald uit de kachel en alles ging goed. Stekker er weer in en weer eruit na korte tijd. Wat zou dit kunnen zijn? Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?


2 Reacties

Kan het helpen als ik een iets zwaardere aardlek erin zet. Nu zit de lichtste versie van 0,3 ampère erin. Misschien 0,5 erin zetten?

Nee, niet doen! 3mA is juist jouw veiligheid, en als de aardlekschakelaar aangesproken wordt dan is er toch iets aan de hand, en het hoeft niet perse in de saunakachel te zijn. Het kan ook iets mis zijn met de bedrading naar de groepenkast, of bij andere apparaten op dezelfde aardlekschakelaar… laat een elektricien de aardfout opsporen en ga niet improviseren. 5mA kan al slechte gevolgen hebben als je in aanraking komt.

Reageer