Waarmee bespaar jij het meeste energie? | Eneco Community

Waarmee bespaar jij het meeste energie?Toon eerste bericht

126 Reacties

ik heb de afgelopen jaren enorm veel bespaard om mij energie en dan vooral op mijn gas vebruik.
ten eerste al het glas in huis vervangen voor de nieuwe standaard HR++
nieuwe tochtstrippen geplaatst.
een nieuwe radiator die met extreem weinig water en lage temperaturen overweg kan www.jaga.nl
hierin heb ik een DBE set in gemonteerd wat er voor zorgd dat ik geforceerde luchtstoom krijg door de convector
http://www.youtube.com/watch?v=mm1t5E0LB4g
hiermee daald de retour temperatuur de 20 graden die voorgeschreven word om het maximale rendament te behalen voor 
de radiator. en wat bijna niemand heft laten doen is het waterzeidig inregelen van de cv instalatie
hiermee is ook ongever 10% te besparen. dit gaat ik doen zodra de kachel weer aan kan.
tevens is de ketel vervangen dus dit jaar ben ik erg benieuwd wat ons verbruik zal zijn...

gr kevin

owjaa vergeet niet om af en toe je ijs uit de vriezer te halen dit bespaarde bij mij bijna 60 % van het stoomverbruik bij de vriezer.
Nu moeten we allemaal aan spaar/led lampen. Wat moeten we over 10 jaar?Wat ik me vooral afvraag op dit moment is wat ik moet doen met de armaturen die ik in huis heb. Bijvoorbeeld een prachtige staande lamp met 6 stuks E14-fitting mét dimmer. Er bestaan wel degelijk spaarlampjes met zo'n kleine fitting, maar los van dat ze er niet uitzien en een naargeestig licht geven, zijn deze niet te dimmen. Betekent dit dat ik te zijner tijd de dimmer er beter uit kan slopen en vervangen door een aan/uit-knop? En wat gebeurt er eigenlijk met halogeen? Is dat nog wel toegestaan? Zo nee, bestaat er een vervanging met G9- en G4-fitting? Ik ben nieuwsgierig naar hoe anderen hier tegenaan kijken. Voorlopig maak ik me geen zorgen, ik ben van plan net als ubepuut een voorraadje aan te leggen, weliswaar van een beperktere omvang 😉
Reputatie 3
Badge
Techniek gaat mee. Ledlampen die kunnen dimmer zijn nu ongeveer 40 euro maar bestaan nu wel al. Worden vanzelf goedkoper en ook lichtwaarde zal het verder ontwikkeld worden.
als ik de steker uit het stopcontact treke van de apparaten, die geen aan en uit knop hebben, zou ik de meeste energie kunnen besparen.
Het enige apparaat wat ik mn huis kan vinden zonder aan en uit knop is n telefoonoplader die bij niet gebruik niet in het stopcontact zit. (heeft geen steker!)
Zou dit dus mijn grootste besparing opleveren en niet de vervanging van gloeilampen?
Reputatie 3
Badge
Gloeilampen vervangen door led? Zeker wel. Ik telde zo'n 40 lampen in huis die allemaal door led zijn vervangen. Althans bijna allemaal. Voor mij flinke besparing wanneer je alleen de lampen vervangt die de meeste uren aan staan.
ubepuut:
Je verhaal ademt de gedrevenheid van iemand die zich heel fanatiek met bezuiniging van energie in relatie tot comfort bezighoudt. De moderators zullen je welkom heten. Daar is deze site voor.

Mijn eerste opmerkingen over je stuk hier boven:
1.Philips bepaalt NIET dat er geen gloeilampen meer verkocht mogen worden. Het is de EU die dat bepaalt vanaf 1 sept 2012.. Energiebesparing is de drijfveer achter
dit gegeven.
Een verbruiksrekensommetje, afgezet tegen de (gegarandeerd stijgende) energieprijzen, toont aan dat led - en tl- lampen goedkoper zijn.
Gloeilampen hebben een rendement van 5 - 10 %, spaarlampen ca 40 % en tl-buizen ca. 65 %. De rest is rekenwerk met jouw eigen lichtverbruiksgedrag.
2. Je noemt "lichteigenschappen". Ik neem aan dat je de "lichtkleur" bedoelt.
Een doorsnee spaarlamp van 15 watt (ca.6000 branduren) heeft een "lichtkleur" van 2700 gr. Kelvin. Dat zit redelijk in de buurt van de 2800 K. van een gloeilamp,
hoewel deze idd iets "roder" is.
Een 15 W. spaarlamp is vergelijkbaar met een 65 W gloeilamp van ca. 1000 uur.
Je besparingen zitten in je eigen gedrag EN in de hoeveelheid keren dat je de lamp "aan-uit" doet. DAT laatste is mede levensduur bepalend.
(let op dat je niet in de valkuil trapt dat "altijd laten branden goedkoper is dan een paar keer "aan-uit".)
3. Je cijfers over gasverbruik m.b.t. douche, koken en verwarming zijn zeer relatief. Een gezin met 4 kinderen dat daaglijks douchet, kookt en kouwelijk is, verstookt
heel wat meer dan ik als alleenstaande.Daarnaast zijn mijn eisen aan energie-comfort heel laag...
4. Helemaal eens ben ik het met je m.b.t. je opmerkingen over thermostaten. Als je ALLEEN warmte toevoegt aan ruimten die met een radiatorthemostaat geregeld
worden EN je zorgt dat die themostaatkranen DICHT zijn wanneer je die ruimten niet gebruikt, dan is dat de beste besparing. Dat vereist echter strikte discipline.
5. Ook een goed argument van je is de keteltemperatuur. Hoe lager de ketelwatertemperatuur, hoe minder het energieverlies bij opwarming. (Hoe groter het
temperatuursverschil tussen gasvlam en warmte-element, hoe sneller/beter/goedkoper de warmteoverdracht.)
6.Je opmerking over 85 - 90 graden in hartje winter. Dat is al een enorm hoge temperatuur. Alhoewel (cv-) water onder druk een iets hogere temperatuur kan bereiken
dan de gebruikelijke 100 gr. C., is 85 - 90 al aardig aan het randje van verspilling, mijnsinziens.
Als die watertemperaturen nodig zijn om je huis te verwarmen (ca. 20 gr. C.) dan lijkt me de capaciteit van je radiatoren aardig aan de lage kant... (Bezuinigd bij de
bouw, b.v.??)
Pedalpeter>
1)+2) Uiteraard bepaalt de EU uiteindelijk een dergelijk besluit te nemen, met het argument energiebesparing en minder CO2 uitstoot. Maar wie zitten er achter de EU : Legers van lobbyisten. Op gloeilampen zaten minimale winstmarges. Met de nieuwe technieken van LED´s en de verbeterde technieken om TL in een gloeilampvorm te gieten , overgoten met de boodschap dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft t.a.v. het milieu is het de verlichtingsindustrie aardig gelukt om weer geld te vedienen met onze huizen te verlichten. Ik ben me er ook terdege van bewust dat de nieuwe verlichtingstechnieken minder stroom kosten. Echter de aanschafprijs van deze verlichting is hoog en wat mij het meeste steekt is dat de nieuwe techniek nog niet heeft aangetoond de lichtkleur (sfeer) van de gloeilampen te evenaren. Wellicht heeft de industrie dat allang op de plank liggen, maar dat doceren ze. Zodra iedereen nieuwe techniek verlichting heeft worden de verbeterde lichtkleuren op de markt gebracht, zodat mensen die weer gaan kopen. Dan kan het een tijdje duren voordat je de aanschafprijzen hebt gecompenseerd met lager stroomverbruik.
Uiteraard zitten alle bezuinigingen in je eigen gedrag. Ik leef zelf comfortabel, maar wel spartaans. Waar ik niet ben brandt er geen licht.
3) Ook voor stoken en ander gasverbruik leef ik spartaans. Ons gezin bestaat uit 3 volwassen personen, waarvan er 1 elke dag een bad neemt en 2 een douche (hooguit 10 miniten). Verder koken we op gas. Ons weekverbuik hiervoor is 10 m3 gas. Een schijntje t.o.v. het verbruik tijdens een koude winterdag (100 - 150 m3 gas per week).
5) + 6) : De temperatuur van het ketelwater hangt ook samen met de configuratie van je CV leidingnet en of het vermogen van de ketel is overbemeten of aan de krappe kant is. Ik heb mijn ketel eigenlijk nooit boven de 80 graden.
Nogmaals : Mijn manier van stoken is spartaans. Wij willen in een onverwarmde kamer slapen en vinden het ook op een koude ochtend heerlijk om de (vries)kou te voelen voordat we de douche in duiken. Je bent ook meteen goed wakker.
Alle suggesties en tips ten spijt kan ik niet verder bezuinigen zolang Eneco de prijs van stadsverwarming niet vastzet.
Stadsverwarming is de duurste manier van verwarmen en er is geen enkele mogelijkheid om over te stappen naar een andere leverancier.
Reputatie 3
Badge
Heb je bij stadsverwarming geen keus of je hier aan mee doet of juist niet? Lijkt me anders puntje voor de overheid als de enige manier van gas strook via Eneco kan lopen
Badge
Wij hebben nooit meer dan 60 m3 per week, en dat was toen er een baby was geboren en we ook de slaapkamer moesten verwarmen. Normaal rond 10 m3 per week in de zomer, 40-50 m3 per week in een koude winterperiode.
Ik heb wel een woning van 760 m3 inhoud en mijn jaarlijks gasverbuik schommelt tussen de 2100 en 2700 m3 per jaar.
Reputatie 3
Badge +3
@teo : Een groot deel van de avond heb je (neem ik aan dan) toch licht nodig. En als je daar nog steeds energieslurpende normale gloeilampen voor gebruikt is er zeker nog wat te besparen door deze met led-lampen te vervangen.
Badge
Blijkbaar zijn laagvoltage halogeenlampen met dimmer ook energiezuinig en ze geven ook nog eens mooi licht (met continu spectrum) dat roder wordt wanneer het licht gedimd is, waardoor het een natuurlijke zonsondergang simuleert.
Reputatie 3
Badge +2
Hallo Folkert,

Het bevreemd mij dat niemand in dit topic het heeft over gevelisolatie.
Ik heb een tussenwoning uit 1975 en heb gelijk na de bouw de woning laten isoleren met een soort pur schuim.

Na 35 jaar is bij een controle geconstateerd dat het pur schuim nog maar erg dun aanwezig was en een nabehandeling nodig bleek.
In 2010 heb ik het door een specialistisch bedrijf laten doen en mijn verbruik in 2010 en 2011 is van 1100m3 naar 850 m3 gas gedaalt.

Het bedrijf vertelde mij dat het beter was om glaswol in de spouwmuur te spuiten omdat dit de grootste isolatiewaarde heeft maar vanwege het eerdere gebruik van pur in 1975 is vergelijkbaar (betere kwaliteit) isolatieschuim gebruikt.

De kamertermostaat gaat in het najaar maar 1 graad naar beneden s`nachts bij verlagen van de nachttemperatuur op de thermostaat van 4 graden en in de winter loopt dat op tot 3 graden bij temperaturen rond het vriespunt.
Ik doe wel de lamellen dicht voor het raam want ik hoef niets buiten te zien als het donker is en het isoleert extra.

Dus meer comfort, lager verbruik en een terugverdientijd van 3 a 4 jaar. (300m3 gas is ongeveer 200,- Euro)
Kosten: 700,- Euro

Bovendien heb ik vorig jaar mijn 15 jaar oude (goed werkende) VR ketel vervangen door een Remeha Calenta die erg zuinig is en bovendien stil als een muis, geen tikkende verwarmingsbuizen meer en een super gebruiksvriendelijke iSense thermostaat waar zelfs gewaarschuwd wordt als de ketel onderhoud nodig heeft.

Dit jaar keukenraam vervangen door HR++ vanwege een lekkend glas en zonnepanelen 1920 pW op dak gelegd.

Conclusie: het kost flink wat investering maar ik zit nu met een maandelijks bedrag voor gas en licht van 70,- Euro wat waarschijnlijk nog een 10,- Euro te hoog geschat is door mij.

Ik zeg: Doen!

Met Energieke groet,

Stansat
Waar ik het meeste op bespaar:

1: Overal de lichten uit,waar ik niet ben.
TV-audio systeem-game consolle-dvd speler-upc digitale kast op een stekkerdoos met aan/uit knop. Zodra weg of naar bed gaat alles echt uit inplaats dat alles dan nog steeds verbruikt met standby wezen. Kan je vertellen dat ze aardig wat verbruiken op jaarbasis dat standby.

2: 1x in de week wasmachine en droger,en dan vaak in de nacht. (Toch wisselende diensten dus dat is makkelijk)

3: Computer staat aangesloten op mijn tv in de huiskamer,dus dat scheelt weer een extra beeldscherm,daarbij staat de comp ook weer aangesloten op het audio systeem,scheelt dus ook weer een extra geluidsysteem.

4: Telefoon en Tab laad ik op als mijn TV Yamaha audio systeem aanstaat,scheelt ook weer wat.

5: Terrarium is sinds enkele dagen uitgeschakeld (Boa Constrictor is elders gegaan) dat zal mijn grootste besparing zijn,verbruikte per jaar een goede 680-700 Kwh. 11 uur per dag een warmte lamp en 24 uur per dag een 86 watt warmtemat.

6: Algemeen gezien verbruik ik meer na 23.00 dan het dagtarief,komt door de 5 ploegen dienst,dus vaak in de avonden thuis actief en overdag of weg of ik slaap. Dat is ook een goede bespaar/zuinige tip,ga de ploegen dienst in ;-)


Kwa gas verbruik ik letterlijk ZEER weinig misschien 15 m3 per jaar. Kookgas welliswaar. Dus daar valt weinig aan te doen.
Reputatie 3
Badge
Wat is nu jij nachtverblijf dan? Of heb jij geen Toon?
Reputatie 3
Badge
Haha bedoel verbruik!
Verbruik in de nachten ligt tussen de 1 en 4 kwh,ligt eraan wat ik doe. Ga ik vroeg plat dan is het verbuik 1-2 kwh,ben ik de nachten lang op verbuik ik 3-4 kwh door de tv.

Ik houd wekelijks mijn telwerkjes in de gaten.
Reputatie 3
Badge
Ok, ik heb toon en gebruik minimaal 55 watt continu dus heb dat nog niet omgerekend 
Laat ons via bovenstaande weten waarmee jij het meeste energie bespaart. Of plaats hieronder je reactie!

wij laten onze  thermostaat  nooit lager staan als    18 graden      eerst dachten we ook dit is een slecht advies van de installateur.             maar   hij had echt gelijk . we hebben in 2008 een modulerende ketel van remeha aangeschaft en woooow ondanks een veel groter huis  inmiddels        ,   veel lagere gas verbruik
Wij besparen eigenlijk op meerdere dingen...
- de vriezer regelmatig ontdooien
- erg goed geisoleerd huis
- vloerverwarming als hoofdverwarming, deze gaat alleen aan het einde van de dag een uurtje ofzo aan.
- in de slaapkamers staan alle verwarmingen dicht, met een termoknop. (nog gezonder ook)
- weinig lichten aan.
- bij alle grote apparaten hebben wij zo'n stekkerdoos met schakelaar, deze gaan in de nacht allemaal uit.
- in veel ruimtes gebruiken wij spaarlampen, behalve in de sfeerverlichting in de woonkamer..
- uit de jaarafrekening blijkt dat wij ong. 45% verbruik in laag tarief hebben.

En ben nu aan het uitzoeken of wij onze cv nog voordeliger kunnen instellen..
Aan onze eind afrekening te zien doen we het aardig goed.. Ons verbruik ligt een stuk lager dan gemiddeld, en dat terwijl wij wel van lang douchen houden en het nooit koud is in huis..
Badge
Wij besparen eigenlijk op meerdere dingen...
- de vriezer regelmatig ontdooien
- erg goed geisoleerd huis
- vloerverwarming als hoofdverwarming, deze gaat alleen aan het einde van de dag een uurtje ofzo aan.
- in de slaapkamers staan alle verwarmingen dicht, met een termoknop. (nog gezonder ook)
- weinig lichten aan.
- bij alle grote apparaten hebben wij zo'n stekkerdoos met schakelaar, deze gaan in de nacht allemaal uit.
- in veel ruimtes gebruiken wij spaarlampen, behalve in de sfeerverlichting in de woonkamer..
- uit de jaarafrekening blijkt dat wij ong. 45% verbruik in laag tarief hebben.

En ben nu aan het uitzoeken of wij onze cv nog voordeliger kunnen instellen..
Aan onze eind afrekening te zien doen we het aardig goed.. Ons verbruik ligt een stuk lager dan gemiddeld, en dat terwijl wij wel van lang douchen houden en het nooit koud is in huis..

Femke,

Vergeet niet je radiatoren elke maand even open te draaien anders krijg je veel te veel roest in het water hierdoor kunnen je radiatoren gaan verzuren of lekken langzaam. Je krijgt dan vieze plekjes te zien en roestvorming.

Weet je toevallig ook op welke stand je cv stookt ? Je hebt vloerverwarming en dat vraagt maximaal 55 graden meestal, maar traditionele radiatoren minimaal 70 graden en daar kan vloer verwarming niet tegen.
Reputatie 3
Badge
Femke, Vergeet niet je radiatoren elke maand even open te draaien anders krijg je veel te veel roest in het water hierdoor kunnen je radiatoren gaan verzuren of lekken langzaam. Je krijgt dan vieze plekjes te zien en roestvorming.
.
Nog nooit gedaan, maar is maandelijk niet een beetje veel. Dan moet ik de verwarming aanzetten en dan voor de mussen een half uur gaan stoken.
Badge
Als je de verwarming aanzet dan de kraantjes een beetje opendraaien zodat alles goed doorstroomt. Je hoeft het niet perse elke maand te doen als je het maar een paar keer per jaar doet. Je vermindert dan de kans op lekkages in iedergeval.
Reputatie 3
Badge
Als je de verwarming aanzet dan de kraantjes een beetje opendraaien zodat alles goed doorstroomt. Je hoeft het niet perse elke maand te doen als je het maar een paar keer per jaar doet. Je vermindert dan de kans op lekkages in iedergeval.

Dat forum is echt handig hier. Bedankt voor je tip.
Wij besparen eigenlijk op meerdere dingen...
- de vriezer regelmatig ontdooien
- erg goed geisoleerd huis
- vloerverwarming als hoofdverwarming, deze gaat alleen aan het einde van de dag een uurtje ofzo aan.
- in de slaapkamers staan alle verwarmingen dicht, met een termoknop. (nog gezonder ook)
- weinig lichten aan.
- bij alle grote apparaten hebben wij zo'n stekkerdoos met schakelaar, deze gaan in de nacht allemaal uit.
- in veel ruimtes gebruiken wij spaarlampen, behalve in de sfeerverlichting in de woonkamer..
- uit de jaarafrekening blijkt dat wij ong. 45% verbruik in laag tarief hebben.

En ben nu aan het uitzoeken of wij onze cv nog voordeliger kunnen instellen..
Aan onze eind afrekening te zien doen we het aardig goed.. Ons verbruik ligt een stuk lager dan gemiddeld, en dat terwijl wij wel van lang douchen houden en het nooit koud is in huis..

Femke,

Vergeet niet je radiatoren elke maand even open te draaien anders krijg je veel te veel roest in het water hierdoor kunnen je radiatoren gaan verzuren of lekken langzaam. Je krijgt dan vieze plekjes te zien en roestvorming.

Weet je toevallig ook op welke stand je cv stookt ? Je hebt vloerverwarming en dat vraagt maximaal 55 graden meestal, maar traditionele radiatoren minimaal 70 graden en daar kan vloer verwarming niet tegen.


kleine correctie want het blijkt dat je niet geremt word door enige vorm van kennis wat betreft verwarming

een vloer verwarming is voorzien van een mengblok dat een eigen pomp heeft en hier dus zelf doormiddel van een thermostaat kraan zijn water temperatuur regeld,
al staat je ketel op 90 graden ( niet aan te raden uiterraard) de vloer word nooit warmer dan de ingestelde thermostaat temperatuur, meestal tussen 40 en 55 graden
er zit zelfs een temperatuur bewaking op bij 60 Graden zodat de pomp uit gaat. wat resulteerd in geen circulatie en dus ook geen warme vloer.

als je bewust met energie omgaat heb je uiteraard een pompschakelaar deze zorgd ervoor dat de pomp aangaat als er warmtevraag is en uitgaat wanneer het water afkoeld.
heb je een goeie geinstalleerd dan zal deze elke 24 uur enkele minuten draaien om vast zitten te voorkomen.

elke maand radiatoren openzetten om verzuren en lucht te voorkomen?
zou je dat willen uitleggen?? 

CV water is in het begin zuurstof rijk na verloop van tijd zal deze er uit gaan,
wat resulteerd in zogenaamd dood water, ( dat stinkt )
het zwarte water wat uit een radiator loopt als je deze aftapt is roestwater
ik heb zelf nog nooit gehoord of meegemaakt dat een radiator van binnen naar buiten is doorgerot. dit roest water is zwaarder dan water en zal dus altijd in radiatoren veel meer voorkomen dan in de leidingen, de snelheid van het water is in de leidingen ook hoger dan in de radiatoren dus zal het hier eerder op transport richting de radiatoren gaan dan van radiatoren naar de leidingen.

zoals je hierboven al zegt

Dat forum is echt handig hier. Bedankt voor je tip.

ik hoop dat ik je wat heb bij kunnen brengen..
vriendelijk groet kevin

Reageer