Waarmee bespaar jij het meeste energie? | Eneco Community

Waarmee bespaar jij het meeste energie?


Reputatie 7
Badge +6
Laat ons via bovenstaande weten waarmee jij het meeste energie bespaart. Of plaats hieronder je reactie!

Waarmee bespaar jij het meeste energie?


126 Reacties

Laat ons via bovenstaande weten waarmee jij het meeste energie bespaart. Of plaats hieronder je reactie!


OK , ik bespaar met m'n SENSEO app. ,want als ik 1 kopje koffie neem , stop ik het app. direct na 't volpompen van m'n kopje ( je hoort en ziet , wanneer dat is )
ik heb opgenomen stroom gemeten bij het opnieuw opwarmen én de tijd.
dat = 15 sec.met 5,74 A. en dan 20 sec. met 2,6 A.

als ik uitga van 3 x één kopje koffie per dag is dat per jaar bijna 10 KWh !
verder gebruikt de verouderde PL lamp , evenals de TL lamp voor het aantal Lumen behoorlijk méér energie ! ..............groetjes van Joop.......
Laat ons via bovenstaande weten waarmee jij het meeste energie bespaart. Of plaats hieronder je reactie!

Bij het koken pas ik het oude principe van 'de hooikist"toe.
Ik verhit de pan, zet hem tegen het kookpunt af en pak hem dan in met een oude deken. Doordat hij heel lang heet blijft is de inhoud gaar met heel weinig energie.
Sudderen of "doorkoken" is in MIJN huis onzin. Het enige is: je moet rekening houden met de gaartijd. "Even koken' is dus energieslurpend.
ik koop apperaten met A+ of A++ label zoals koelkast en tv etc
Ik heb een jaren '50 huisje. Superleuk, maar geen ruimte voor een wasdroger of vaatwasser. Tenzij ik deze in mijn woonkamer zet, maar dat is weinig gezellig.
Reputatie 3
Badge +3
Ik heb alle gloeilampen vervangen door LED of spaarlampen. Daarnaast Schakel ik snachts een groot aantal apparaten uit zoals ondermeer de TV, router, laders van laptops, Ook let ik op Warmte verbruik in de winter. Veel stellen de thermostaat zo in zodat snachts er niet gestookt word. Daarmee moet de CV overdags moeite moeten doen om de ruimte (extra) te verwarmen.* Ik ben er achter dat wanneer je de thermostaat op een gelijk niveau houd (ook snachts) de CV het overdags minder moeite hoeft te doen en daarmee minder gas verbruikt.
Veel stellen de thermostaat zo in zodat snachts er niet gestookt word. Daarmee moet de CV overdags moeite moeten doen om de ruimte (extra) te verwarmen.* Ik ben er achter dat wanneer je de thermostaat op een gelijk niveau houd (ook snachts) de CV het overdags minder moeite hoeft te doen en daarmee minder gas verbruikt.
[/quote]

Bernard:
De bovenstaande bewering dat bij gelijkblijvende temperatuur 's nachts er in zijn totaliteit MINDER gas gebruikt wordt is een veel verteld fabeltje.
De fysica leert ons bij het onderwerp "warmteoverdracht", dat "hoe groter het verschil in temperatuur tussen twee voorwerpen (in dit geval*de binnenlucht en de buitenlucht), hoe sneller de overdracht van warmte-energie gaat. (Lees hier: warmteverlies).

De uiterste, maar niet reële besparing van nachtelijk warmteverlies zou eigenlijk zijn: de binnen- en buitentemperatuurt op gelijk niveau brengen. Dan is je warmteverlies NUL !

Waar deze onzin vandaan komt, weet ik niet, maar "men" verzint weleens meer onlogische verklaringen, die nergens op gegrond zijn.
Vroeger deed ook het fabeltje de ronde dat "tl-buizen bij het starten evenveel stroom verbruikten als een hele avond de tl-verlichting aanlaten.".....
Resultaat: mensen déden dat dan ook, maar keken NOOIT eens op hun elektriciteitsmeter tijdens het aandoen van een tl-buis en zagen dus ook NOOIT dat het volslagen onzin was.
Reputatie 3
Badge +3
In mijn geval levert het zeer zeker een besparing op. Proefondervindelijk vastgesteld. Het gasverbruik is daarmee ongeveer 20% omlaag gegaan (in combinatie met MIJN ketel). Dit wil niet zeggen dat dat voor alle ketels geld
In mijn geval levert het zeer zeker een besparing op. Proefondervindelijk vastgesteld. Het gasverbruik is daarmee ongeveer 20% omlaag gegaan (in combinatie met MIJN ketel). Dit wil niet zeggen dat dat voor alle ketels geld


Bernard:
Dank voor*uw reactie.

"Proefondervindelijk vaststellen" kan alléén in een gecontroleerde situatie onder steeds exact gelijke omstandigheden, waarbij de invloed van één variabele gemeten wordt.
(In dit geval het al dan niet 's nachts gelijk houden of omlaag zetten van*uw *thermostaat.)
In een woonsituatie is daar*nooit sprake van. Iedere dag, week, maand en jaar zijn activiteiten als *thuiskomen, weggaan, weekenden, naar bed gaan, visite ontvangen, invallende zonneschijn, windsnelheid, luchtvochtigheid*en buitentemperatuur continue aan zeer veel veranderingen onderhevig. Het gooit ieder "bewijs" per definitie overhoop.

Ik geloof zeker dat u 20 % bespaart heeft en het is een mooi resultaat!
Dat uw 20 % besparing echter veroorzaakt wordt door uw nachtelijk*thermostaatgedrag, *is in een gewone woonsituatie omwille van bovenstaande argumenten nimmer vast te stellen.
Bernard;
Aanvullend m.b.t. ons onderwerp.
(Citaat: Ik ben er achter dat wanneer je de thermostaat op een gelijk niveau houd (ook snachts) de CV het overdags minder moeite hoeft te doen en daarmee minder gas verbruikt." )

Dit gegeven is correct. Als u 's nachts de thermostaat gelijk (of bijna gelijk) aan het dagniveau houdt, dan moet uw CV*ZEKER minder energie te leveren om de kamer / het huis, op de gewenste temperatuur te brengen.
Om 's morgens op te starten is uw huis sneller op temperatuur en LIJKT het daarmee dat u minder verbruikt.
U dient echter het 24-uurs verbruik onder meetbare omstandigheden te hebben om uw veronderstelde, MINDERE verbruik te kunnen berekenen.
U moet zich echter ook realiseren dat 's nachts, als u dat niet merkt, uw CV regelmatig aanslaat om uw hogere temperatuurniveau te handhaven.

Het VERSCHIL 's nachts tussen uw kamer/huistemperatuur en de buitenlucht is ALTIJD lager dan overdag. (In de winter vriest het 's nachts strenger dan overdag)
Betekent dat u met uw nachtelijke HOGERE stookgedrag weliswaar 's morgens sneller op temperatuur bent, maar uw 24-uurs verbruik is door uw nadelige binnen-buitentemperatuursverschil*onmiskenbaar hoger.

Alhoewel ik zelf van energiebesparing óók een "sport" maak, kunnen u en ik nooit om de onverbiddelijke wetten van de thermodynamica heen.
Onze wens is vaak de vader van de gedachte.
De fabel van *" 's nachts de thermostaat hoog houden is goedkoper" is helaas meer wishfullthinking dan realiteit.

Mocht u uw hier geventileerde veronderstelling wetenschappelijk kunnen bewijzen, dan hebt u gegarandeerd volgend jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde...
Correctie:
Er staat een rare zin in mijn laatste bijdrage hier boven.
Citaat: ...."Het VERSCHIL 's nachts tussen uw kamer/huistemperatuur en de buitenlucht is ALTIJD lager dan overdag."....

Die zin moet zijn:
....Het VERSCHIL tussen uw kamer/huiskamertemperatuur en de buitenluchttemperatuur* is 's nachts ALTIJD groter dan overdag"....
Energiebesparingstip:

Druk het beeldscherm van je tv helemaal uit als je geen tv kijkt.
De meeste mensen drukken de tv alleen uit met de afstandsbediening, dan blijft de tv op standby staan.
Dit kost veel energie én is ook nog eens brandgevaarlijk!
Reputatie 3
Badge +3
@isabella :  De meeste TVs (LED TVs) hebben wel een knop maar dan nog verbruikt de TV stroom. Dit is eigelijk ook een soort standby. (minimaal verbruik maar toch ..).
Wil je sluipvrbruik helemaal uitschakelen, zet er dan een schakelaar tussen.
Goede tip zie ik hier staan over het uitzetten van de router!:)
Daar heb ik nou nooit aan gedacht! We zetten veel dingen s'nachts uit en dat scheelt best veel aan energie.
En overdag doen we ook altijd de stekker van de magnetron en het koffiezetapparaat, oplader e.d. alleen maar erin als het gebruikt wordt.
We hebben geen wasdroger meer, dat scheelt ook alweer.
Verder hebben we inmiddels de meeste gloeilampen vervangen door spaarlampen.
Als deze dan weer stuk gaan is misschien de LEDlamp aan de beurt om in huis te komen.
Is de LEDlamp nog veel zuiniger dan de spaarlamp?

Groet, Marga
Reputatie 3
Badge +3
@Marga : LED lampen en spaarlampen ontlopen elkaar niet zo heel qua energieverbruik. Wel gaan LED lampen langer mee.
Bedankt voor je antwoordt Bernard.:)

Groet, Marga
Waarom destekker uit de magnetron en de stekker uit het koffieapparaat als je die niet aanzet?
Reputatie 3
Badge +3
@Sanny : De Senseo haal ik savonds en overdag ook van stroom af. Ik heb het niet zo op de aan-en-uit knop van deze apparaten.  Wat de magnetron betreft :Bij de duurdere magnetrons heb je altijd een display. Dat display verbruikt stroom. Dit zal voor een aantal de reden zijn om deze uit te zetten als deze niet gebruikt word.
Badge
Meestal zetten we de verwarming pas 's avonds aan en 20° is warm genoeg. Het huis is goed geisoleerd en 's nachts daalt de temperatuur maar 1 of 2 graden. Wanneer de zon schijnt hoeft de verwarming helemaal niet aan. Ik vraag me wel af of het beter is de CV op een lage of een hoge temperatuur te zetten. Mij lijkt een lage temperatuur beter (65°), dan warmt het huis geleidelijker op i.p.v. te snel.
De vaatwasser en wasmachine draaien op laag tarief (bespaart geen energie, maar wel geld) en pas als ze vol zijn. Zonnepanelen leveren per jaar bijna evenveel stroom op als we gemiddeld gebruiken, en de subsidie die we krijgen is evenveel als we voor gas betalen, dus netto betalen we niets voor gas en electriciteit (natuurlijk wel de investering gedaan voor de zonnepanelen, daar zou je de rente van kunnen rekenen).
Energiezuinige apparatuur wanneer iets vervangen moet worden, Geen wasdroger. We verbruiken zo ± 2500 kWh per jaar voor 6 personen.
Reputatie 3
Badge
Spaarlampen vervangen door LED lampen en daarbij goed kijken naar het aantal branduren die deze led heeft ten opzichte van de prijs. Je hebt namelijk goedkope en dure LED lampen. Ook het aantal keer klikken (aan/uit) is iets wat je in de gaten moet houden.
Ik heb net 60 gloeilampen gekocht, waarmee ik het wel zal uithouden tot ik de pijp aan maarten geef.
Ik laat me niet be-invloeden door de terreur van Philips en consorten.
Er is nog geen spaarlamp door de Philipsjes op de markt gebracht met dezelfde lichteigenschappen als de vertrouwde gloeilpampen.
De hype van de LED lampen speelt diezelfde firma´s uiteraard in de kaart. Je betaalt een vermogen voor zo´n ding, dat alleen maar kil licht geeft.
Bovendien, welke idioot denkt 25 jaar met zo´n LED lamp te willen doen? Na verloop van tijd hebben ze een LED lamp op de markt die net iets leuker licht geeft en dan koopt ierdeen die weer, waardoor de bestaande LED lampen, die nog 20 jaar mee konden, de vuilnisbak in verdwijnen.
De besparingen op verlichting zijn bovendien een schijntje vergeleken met de besparingen op gas. En het verbruik van gas gaat voor 85 % in het verwarmen van het huis zitten. Op gas koken en warm water produceren verbruikt een schijntje aan gas vergeleken met verwarmen voor een normaal gezin ( dit bedraagt ca. 10 to 12 m3 per week, terwijl stoken op een gemiddelde winterdag al snel 60 tm3 gas vergt per week. 10 minuten of 30  minuten onder de douche maakt niet veel verschil. Stook gedrag veranderen bespaart aanzienlijk.De allerbeste besparing op stookkosten is alle regelingen van het CV-systeem weghalen en alleen te regelen op de ketelwatertemperatuur. Zolang de weersverwachting gedurende de nacht niet lager is dan - 7 graden de ketel volledig uitzetten, zodat.er totaal geen gas verstookt wordt gedurende de nacht. Ik heb de laatste 27 jaar alle opties uitgeprobeerd vanaf een conventionele ketel tot een HR ketel en dit is het allergoedkoopste. Haal ook de kamerthermostaat weg en plaats op alle radiatoren thermostaatkranen, zodat je per vertrek kunt regelen wanneer en hoeveel warmte je nodig hebt. De buitentemperatuur bepaalt de ketelwatertemperatuur. In het begin en het eind van het stookseizoen is 65 to 75 graden meer dan genoeg. In het hartje van de winter is 85 tot 90 graden voldoende.
ubepuut:
Je verhaal ademt de gedrevenheid van iemand die zich heel fanatiek met bezuiniging van energie in relatie tot comfort bezighoudt. De moderators zullen je welkom heten.   Daar is deze site voor.

Mijn eerste opmerkingen over je stuk hier boven:
1.Philips bepaalt NIET dat er geen gloeilampen meer verkocht mogen worden. Het is de EU die dat bepaalt vanaf 1 sept 2012.. Energiebesparing is de drijfveer achter
   dit gegeven.
   Een verbruiksrekensommetje, afgezet tegen de (gegarandeerd stijgende) energieprijzen, toont aan dat led - en tl- lampen goedkoper zijn.
   Gloeilampen hebben een rendement van 5 - 10 %, spaarlampen ca 40 % en tl-buizen ca. 65 %. De rest is rekenwerk met jouw eigen lichtverbruiksgedrag.
2. Je noemt "lichteigenschappen". Ik neem aan dat je de "lichtkleur" bedoelt. 
    Een doorsnee spaarlamp van 15 watt (ca.6000 branduren) heeft een "lichtkleur" van 2700 gr. Kelvin. Dat zit redelijk in de buurt van de 2800 K. van een gloeilamp,  
    hoewel  deze idd iets "roder" is. 
    Een 15 W. spaarlamp is vergelijkbaar met een 65 W gloeilamp van ca. 1000 uur.
    Je besparingen zitten in je eigen gedrag EN in de hoeveelheid keren dat je de lamp  "aan-uit" doet. DAT laatste is mede levensduur bepalend.
    (let op dat je niet in de valkuil trapt dat "altijd laten branden goedkoper is dan een paar keer "aan-uit".)
3. Je cijfers over gasverbruik m.b.t. douche, koken en verwarming zijn zeer relatief. Een gezin met 4 kinderen dat daaglijks douchet, kookt en kouwelijk is, verstookt  
    heel wat meer dan ik als alleenstaande.Daarnaast zijn mijn eisen aan energie-comfort heel laag...
4. Helemaal eens ben ik het met je m.b.t. je opmerkingen over thermostaten. Als je ALLEEN warmte toevoegt aan ruimten die met een radiatorthemostaat geregeld   
    worden EN je zorgt dat die themostaatkranen DICHT zijn wanneer je die ruimten niet gebruikt, dan is dat de beste besparing. Dat vereist echter strikte discipline.
5. Ook een goed argument van je is de keteltemperatuur. Hoe lager de ketelwatertemperatuur, hoe minder het energieverlies bij opwarming. (Hoe groter het
    temperatuursverschil tussen gasvlam en warmte-element, hoe sneller/beter/goedkoper de warmteoverdracht.)
6.Je opmerking over 85 - 90 graden in hartje winter. Dat is al een enorm hoge temperatuur. Alhoewel (cv-) water onder druk een iets hogere temperatuur kan bereiken
   dan de gebruikelijke 100 gr. C.,  is 85 - 90 al aardig aan het randje van verspilling, mijnsinziens.
    Als die watertemperaturen nodig zijn om je huis te verwarmen (ca. 20 gr. C.) dan lijkt me de capaciteit van je radiatoren aardig aan de lage kant... (Bezuinigd bij de   
    bouw, b.v.??)
Badge
Ubepuut heeft wel gelijk dat een gloeilamp het beste licht geeft. Dit heeft een mooi continue spectrum (zoals zonlicht) waar spaarlampen meer verschoven zijn (meer blauw en minder rood) en led lampen hebben slechts enkele frequenties (rood, blauw en groen, dus drie pieken in het spectrum).
Reputatie 3
Badge
Nu moeten we allemaal aan spaar/led lampen. Wat moeten we over 10 jaar?
Badge
Geen individuele lampjes meer maar muren die lichtgeven op de plek waar je bent?
Reputatie 3
Badge
Daarmee bespaar jij energie? 😉 straks onze kinderen die dat heb en en ons ouderwets vinden met led lampen 

Reageer