Omschakelen: hoe start ik? | Eneco Community
omschakelen

Omschakelen: hoe start ik?

  • 25 februari 2019
  • 2 reacties
  • 2384 Bekeken
Omschakelen: hoe start ik?
Reputatie 4
Badge +3
Heel Nederland schakelt om. Dat doen we samen - wij met jou. Het gebeurt overal, steeds meer mensen wekken zelf energie op, er komen steeds meer zonneparken en ga zo maar door. Maar er gebeurt zoveel, dat het soms lastig is om te weten waar je moet beginnen. Geen zorgen, we geven je hieronder wat helderheid.

Je schakelt al om

Omschakelen begint met kleine stappen. Stappen die je eenvoudig zet. Wat dacht je van het kiezen voor groene stroom, minder lang douchen of wanneer je een apparaat niet gebruikt de stekker uit het stopcontact halen. In het huishouden alleen al zijn er talloze manieren om nog slimmer om te gaan met energie. Het klinkt wat cliché, maar het maakt veel verschil.

Daarna komen de grotere stappen. Overweeg bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak, een warmtepomp die je huis verwarmt of zelfs een zonneboiler die zonne-energie omzet in warm water. Opties te over. Hiermee kun je starten.

Schelpen die helpen

Zonder goede isolatie stook je ook voor buiten. Check daarom eerst de isolatie van je huis. Wist je dat maar liefst drie op de vier woningen beter geïsoleerd kan worden? Eigenlijk zonde, want je huis verdient zo’n warme jas: het kan je tot wel 40% besparen op gas voor verwarming. Soms is het voordelig dit samen met je buren te regelen. Vervolgens zoek je een geschikte isolatievorm. Misschien schelpen onder de vloer zoals de oude Romeinen of driedubbeldik glas. Of ga voor een spouwmuurisolatie. Met moderne technieken heb je zonder gedoe binnen één dag al een geïsoleerd huis. Dit heb je allemaal zo geregeld via eneco.nl.

Een extra check is natuurlijk nooit tijdverspilling. Met de omschakelscan van onze partner Suniverse heb je je huis zo in de smiezen. We berekenen de kosten, je besparing en wat het oplevert. Dan weet je precies waar je aan toe bent én kun je zelf beslissen over je volgende stap.

Na isoleren komt zonneschijn

Is je woning goed geïsoleerd? Dan worden zonnepanelen of andere duurzame investeringen interessant. Is jouw dak geschikt voor panelen, dan is dit de meest logische investering aangezien deze vaak binnen een aantal jaar is terugverdiend. Maar ook zonder geschikt dak zijn er opties om zonne-energie te ontvangen. Iedereen krijgt zo het zonnetje in huis.

Van gas los

Nieuwbouw huizen sluiten we niet meer aan op het gas, de Amsterdamse burgemeester gaat in een gasloos huis wonen en keukenboeren promoten koken op inductie. Het mag duidelijk zijn; we gaan met z’n allen van het gas af. De cv-ketel wordt vervangen. Door wat? Het is een markt die nog in ontwikkeling is. Gemeenten zijn druk bezig met onderzoek doen naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld stadsverwarming.

Een snelle en relatief voordelige manier om het gasverbruik te verminderen - en dus ook de jaarlijkse energierekening te verlagen - is met een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp vervangt je mechanische ventilatiebox. Zo recycle je de warmte in je huis en heb je minder gas nodig. Dat scheelt nogal. Binnen no-time is je huis duurzamer en je rekening lager. Check bijvoorbeeld deze hybride-pomp eens.

Steuntje in de rug

Onze regering biedt ook een helpende hand, zodat omschakelen makkelijker wordt. Voor veel investeringen ontvang je subsidie, btw-voordelen of bespaarleningen. Over de arbeidskosten van isolatie betaal je bijvoorbeeld 9% btw, geen 21%. En de 21% btw op zonnepanelen kun je terugvragen. Zo werkt de zon nog meer in jouw voordeel.

Bekijk in deze tabel per investering de subsidie, besparing en terugverdientijd. De gegevens zijn berekend voor een tussenwoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners. Extra voorwaarden zijn: een HR-combiketel, geen isolatie en enkel glas. Met een gasprijs van 79 cent per m³.


Bron: MilieuCentraal.

Met deze handvatten wordt omschakelen een eitje. Schakel jij ook om? Laat het ons hieronder weten!

2 Reacties

Reputatie 1
Een zonneboiler wordt eigenlijk overal al afgeraden. De kosten van met name het onderhoud zijn dusdanig hoog dat de besparing teniet gedaan wordt door de onderhoudskosten. Zeker bij wat oudere installaties is onderhoud een terugkomend probleem. Denk aan falende pompen, lekkages, onvoldoende koelvloeistof, etc.

Het is financieel interessanter om extra zonnepanelen te plaatsen en je warme water te maken middels een warmtepomp. Dat blijkt ook eigenlijk wel aan het tabelletje in dit artikel:

Zonneboiler: 110,- per jaar bij 3000,- = 27,2 euro investering per euro besparing.
Zonnepanelen + hybridewarmtepomp = 11,5 euro investering per euro besparing

Ook de terugverdientijd van 27 jaar bij een zonneboiler toont dit al aan. De levensduur van zo'n ding volgens milieucentraal.nl is 30 jaar. Dus er is maar 3 jaar besparing voordat je weer de poeplap mag trekken.
Reputatie 1
Badge
Hallo Tozz, wat zou je denken van een gewone boiler, die zie ik eigenlijk niet terug in het rijtje van "heel Nederland schakeld om", ik persoonlijk ga altijd voor een korte terug verdientijd en als het kan geen onderhouds kontrakt.
Wat ik al gedaan heb is, dak na geïsoleerd, nu 15 cm, en geen balken meer zichtbaar op de zolder. Daarna 6 panelen op zuid, Daarna 10 panelen op oost/West, alles zonder schaduw tussen 09.00 en 19.00 uur. Onlangs de bodem onder de woning laten isoleren met parels, dit werkt heel snel, binnen 3 uur klaar, en geen rommel en stof. Wel zelf vooraf onder de vloer geweest, om de bodem op te schonen, en redelijk vlak te maken. Ik zag voorheen dat de bodem altijd nat zand had, net geen plassen water, ws. wordt het droger onder de vloer en zal dit de vloer nog beter isoleren, dit moet ik even afwachten.
Ik hou ws. Meer dan 1200 Kwh. over na aftrek van mijn eigen elektra verbruik omdat de oost/West panelen veel meer energie leveren dan ik voorheen inschatte, vandaar dat ik op zoek was naar een alternatief om ook in de zomer deze energie toch te kunnen benutten, na diversen mogelijk heden te bekijken heb ik toch gekozen voor gewoon een elektrische boiler van 100 liter, na nu 8 weken ervaring hiermee zou ik voor een klein gezin toch later voor een 150 liter boiler gaan, 3 personen achter elkaar douchen kan wel maar is toch krap aan met voldoende warm water. S'ochtends douchen en overdag op warmen, geen onderhoud en geen gas verbruik voor het douchen. Zelf aangepast installatie, nieuwe boiler twee kogelkranen en klein materiaal, net geen 500 euro. Ik heb een nieuwe "domme" meter naast de boiler gemonteerd en deze meet alle stroom die ik gebruik voor de boiler. Nu na 8 weken zit ik gemiddeld op 36 kilowatt electra gebruik per week.
Ik weet ook wel dat een warmte pomp nog efficiënter is dan een boiler, maar deze warmte pomp komt ongeveer tot 45 graden water, en toch behoorlijk wat elektra nodig om dit water verder op te warmen. Mijn boiler staat op 70 graden, 2000 watt element, wat na 3,5 uur alles kan opwarmen van 18 naar 70 graden, maar meestal is het water nog 50 graden. na het douchen. Voorheen gebruikten wij 6 cuub gas per week, het gehele jaar rond.
Dus ik spaar z'on 6 x 49 weken 296 cuub gas per jaar uit vanaf dit voorjaar, en volledig opgewarmt door zonne-energie, bij een electra-boiler is ook geen onderhouds kontrakt nodig. Mooier kunnen we het niet maken, alles gaat automatisch.

Reageer