Ervaringen met Warmtewinner | Eneco Community
beantwoord

Ervaringen met WarmtewinnerToon eerste bericht

128 Reacties

Reputatie 7
Badge +8
@hanske, gefeliciteerd met je aankoop.

De Toon 2 kosteloos geloof ik niet echt.
Zoals ik het lees krijg je 100 euro korting als je al een Toon hebt.

Als je een Toon 2 hebt gekregen denk ik niet dat je een korting hebt gehad.

Graag lees ik van je op het Eneco forum.
Dit forum sluit namelijk binnenkort.
Reputatie 5
Badge
November is ook weer voorbij, een volle maand verwarming in bedrijf. De warmtewinner heeft 134 kwh verbruikt, wat neerkomt op € 12,33 (9,2 €ct per kwh ivm overschot zonnepanelen). Mijn gasverbruik voor verwarming is slechts met 24% gedaald tov vorig jaar, echter dit komt doordat ik vorig jaar in november 10 dagen met vakantie was. Ondanks deze vakantie van vorig jaar en meer gewogen graaddagen in november dit jaar, heb ik 10 m3 minder gas verbruikt. Volgende maand weer een vergelijk zonder vakantie ;)

Morgen komt Eneco langs voor het jaarlijkse onderhoud van de warmtewinner en het vervangen van het filter. Tevens komt er gelijk een software-update. Hiermee zou in ieder geval het probleem getackeld worden dat er een verschil is tussen de start van het programma slapen in de cv en de warmtewinner (volgens Toon het programma slapen een uur voordat je daadwerkelijk de ruimte verlaat, echter de warmtewinner stopt al een uur voordat het programma slapen ingaat). Mochten er nog meer updates inzitten, dan laat ik het jullie ook weten.

Tot slot heb ik ook een reactie gehad van Eneco op mijn vragen uit dit forum (https://forum.toon.nl/slim-huis-22/warmtewinner-op-de-app-2708?postid=39544). Helaas wel een beetje teleurstellend, zeker gezien het feit de Toon verplicht is voor de installatie van de warmtewinner. Kort gezegd zijn er nu te weinig warmtewinners om er prioriteit aan te geven. Mochten er meer mensen behoefte aan hebben, laat het dan vooral weten aan Eneco!!!Hieronder nog de volledige reactie:
Ik begrijp heel goed wat u bedoelt, en ik sta ook volledig achter de ideeën die je voorstelt. Het bedieningspaneel op de app, de tijdelijke 3 stand, het ‘WarmteWinner in bedrijf’ logo op de app, zijn allemaal functies waarvan het mij niet meer dan logisch lijkt dat deze nog beschikbaar komen voor de Toon/Toon app.
De reden dat deze er nog niet is, is omdat hard-launch van de WarmteWinner pas enkele maanden is begonnen. Het ontwikkelen van deze diensten heeft momenteel nog geen prio omdat het klanten aantal van de WarmteWinner in het niets valt tegenover het aantal Toon klanten. Op een later moment zal er opnieuw gekeken worden naar welke gewenste we laten ontwikkelen voor de Toon. Ik vraag je hier in om geduld.


Volgende maand weer een update, dan op het Eneco-forum...
Reputatie 7
Badge +8
Hey @RalfR!
Bedankt voor weer een mooie update!
Ivm een nieuwe Toon ben ik al mijn gegevens van vorig jaar kwijt.

Ook erg teleurstellend om te lezen dat de gewenste opties (nog) niet geïmplementeerd gaan worden. Met een paar software matige extra slimmigheidjes is het product zo veel aantrekkelijker!! Jammer dat ze dat niet (willen) zien.

Maar zoals altijd. We houden hoop!
Reputatie 5
Badge
@Ton van Rijn ik ben ook mijn gegevens kwijt ivm met de Toon-wissel, alleen gebruik ik ook nog www.mindergas.nl waarin mijn gegevens van vorig jaar gelukkig nog wel staan.
Leuk dat je je bevindingen deelt @RalfR, dat hebben we nooit meegekregen van de Eneco Ww pilot, dat ongeveer anderhalf of twee jaar heeft geduurd. Wel de belofte gehad dat de resultaten zouden bekend worden op het forum (ooit), maar tot vandaag mogen we alleen tevreden zijn met de resultaten van een paar warmtewinner gebruikers o.a. jij, het meest gedetailleerde. Daarvoor bedankt.

Als ik het goed begrijp, 134KWh komt ongeveer overeen met 14m3 gas, X €0,70= €9,80, dat is nogsteeds goedkoper dan €12,33. En niet iedereen heeft het voordeel van zonnepanelen, dan zal het verschil alleen maar groter worden. Daar komt nog €12,95 abonnementskosten voor de warmtewinner, daar gaat al jouw maandelijks winst. Ik vraag me af onder welke omstandigheden zou de warmtewinner een substantiële winst kunnen opleveren? Ik denk dat alleen i.c.m. zonnepanelen, en als de warmtewinner een boiler mag opwarmen, dan mag hij ook graag in de zomer draaien, en in de zomer heb je toch het meeste gratis warmte in huis en nogsteeds warmwater nodig, alleen voor verwarming zie ik het niet winstwinner.
De investering van de warmtewinner is ook niet niks...
Reputatie 5
Badge
@Berny vergeet je dan niet de COP van 4? Met 1kwh verbruik, levert hij toch 4 kwh thermische energie? Dus 56 m3 gas, € 39? Of klopt mijn redenatie niet?
Nee, dat vergeet ik niet. Zonder de COP 4 was het 4x134KWh geweest.
En 4x134=536KWh en dat is ongeveer 59m3, dat komt in de buurt van wat je zei. Maar in de praktijk wat je aan gas hebt gespaard en meer aan stroom verbruikt, zelfs met hulp van zelf opgewekte stroom is het nog niet voordelig. Wel als je de warmtewinner ook kan gebruiken wanneer je de meeste zonuren en gratis warmte in huis hebt. Dan zou jouw gasverbruik in de zomermaanden rond 0 zijn. COP 4 is ook niet altijd haalbaar, voornamelijk in de wintermaanden waar de lucht temperatuur schommelt tussen 17 en 20, in de zomer heb je meestal boven de 20 graden in huis, dan heb je ook kans dat je de hoogste rendement cop4 haalbaar is.
Maar het kan ook zijn dat ik het ook niet goed hebt...
Reputatie 5
Badge
Maar dan snap ik het niet helemaal hoor. 10 kwh is toch ongeveer 1m3? En als de warmtewinner 134 kwh verbruikt, dan heeft ie toch 4 x 134 = 536 kwh thermische energie geleverd, wat dan ongeveer overeenkomt 53 m3? Zo niet, hoe moet ik het dan zien?
Dat klop ook, maar deels van de terug gewone warme lucht energie is door gas opgewarmd. Daarom heb je iets minder gas verbruikt, maar toch is de warmtewinner niet voldoende geweest om de 59m3 volledige te compenseren, maar alleen 10m3 bespaart, daarnaast heb je nog voor warmwater gestookt.
En nu heb je ook geen zon om de WW verbruik te verzachten.
Reputatie 5
Badge
Maar 59 m3 kost toch € 41, dus dat heb ik dan toch bespaart. En daar heb ik toch 134 x 0,092 = € 12,33 aan stroom voor betaald. Dus heb ik toch € 29 "winst" gemaakt? En als er geen zonnepanelen zijn had dit € 16 geweest? Of snap ik nu niet wat je probeert te zeggen.

En het klopt dat ik voor onderhoud betaal, echter zit hier ook onderhoud voor mijn cv bij. Dit had ik hiervoor ook al en daar betaalde ik ook voor. En daar bovenop denk ik dat de warmtewinner als die niet aan het verwarmen is, ook een stuk minder verbruikt dan mijn oude mv.
Ja, dat is precies wat ik probeer te zeggen. In de maanden waar de warmtewinner kan draaien heb je geen zon, dan kom je op een besparing van +/- €16.
Daarnaast word je verplicht om een onderhoudscontract te nemen voor de CV ketel op een apparaat dat bedoeld is om van het gas af te zijn à €12,95, (ik onderhoud zelf mijn ketel, en alsnog zou ik een CV onderhoudscontract moeten nemen, gekhuis) en ook nog ben je ook verplicht om een Toon abonnement te hebben à €4,50 en dat is samen €17,45. Dan moet je €1,45 erbij te leggen, het kan minder zijn, maar het kan ook meer zijn. Dat je winst maakt met de warmtewinner is het net zo goed als nooit, als je rekening mee houdt dat het apparaat €2950 - €1500 subsidie kost.
Hij zou alleen wat kunnen opleveren als je ook wat aan hebt in de zomermaanden.
Reputatie 5
Badge
@Berny helaas kan ik zelf geen cv onderhouden... en de opwek wordt nu in ieder geval nog gesaldeerd, dus dat ik in de winter niks opwek maakt voor nu nog niet uit.

En verder kan ik het onderhoudsabonnement volgens mij nu ook gewoon opzeggen. Alleen moet ik dan zelf het filter kopen en onderhoud bij een derde partij kopen. Dat zal niet heel veel goedkoper zijn. En het abonnement op toon had ik ook al voor de warmtewinner. Ik ben nog niet zo ver dat ik het hobbycircuit snap/aan durf.

Over een goede maand hangt de warmtewinner een jaar, dus dan kan ik een goed vergelijk maken. Tot nu toe zit ik op een besparing van 40% per graaddag op het gasverbruik voor de verwarming (dus exclusief de inschatting van het verbruik voor warm water). Ik verwacht eind van het jaar ongeveer 200 m3 minder gas te hebben verbruikt (€ 140) bij ongeveer 750 kwh (€ 70). Scheelt dus € 70, zonder onderhoud en toon abonnement aangezien ik dat voor de warmtewinner ook al had.

Daarnaast is het comfort in huis omhoog. De temperatuur staat vaker hoger, dus dat had normaal ook nog voor meer verbruik gezorgd. Dit heb ik verder ook buiten beschouwing gelaten.

Tot slot heb ik dit najaar de verwarming met behulp van olisto ook in stapjes van een halve graad laten verwarmen. Het komt erop dat dat ook nog een stuk zuiniger in het gasverbruik is. Mijn jaarrekening is in september gekomen en mindergas.nl schat mijn verbruik nu toch ook nog 80m3 lager in dan bij de afgelopen jaarrekening.

Begin januari dus meer...
750Kwh meer verbruik komt inderdaad in de buurt van 80 m3, wat mindergas.nl ook inschat dat lager zal uitvallen. Maar dat je aan het eind van het jaar 200 m3 minder zou hebben gebruikt, dan zal het aan andere factoren kunnen liggen zoals een zachter winter, meer aandacht op het fijn tunen van de installatie, of eventueel aangebrachte isolatie, etc. Er zitten namelijk 116 m3 tussen de 750Kwh (=84 m3) meer stroom verbruik, en 200 m3 verwachte gas besparing. Die 116m3 aan energie (elektrisch of gas) heb je simpelweg niet (of nog niet) verbruikt. Dan kan je ook niet zeggen dat de warmtewinner voor die besparing heeft voorgezorgd, die heeft alleen 84m3 (750kwh) bespaart, toch?
Ben toch benieuwd naar jouw bevindingen van een jaar overzicht.👍🏼
Ik begrijp dat het lastig is te vergelijken omdat gas wordt niet alleen gebruikt voor verwarming en de warmtewinner wel en makkelijker te monitoren.
Reputatie 5
Badge
De warmtewinner is sinds 9 januari 2018 volledig in gebruik en hangt er nu dus een heel jaar. Eerst even de maand december. In december is mijn verbruik gas voor verwarming per graaddag met ruim 62% gedaald van 0,297 naar 0,112 m3 per graaddag. Bij het aantal graaddagen van december 2018 is dit een besparing van 71 m3 (bij een gasprijs van € 0,65 per m3 is dit € 46,15). Mijn extra stroomverbruik was 141 kwh (bij een stroomprijs van € 0,092 ivm teruglevering kost dit € 12,97). Mijn besparing is december was dus € 33,18.

Nu het hele jaar. Van 9 januari 2017 t/m 8 januari 2018 was mijn verbruik voor verwarming 0,221 m3 per graaddag. In dezelfde periode een jaar later is dit gedaald met 48,4% tot 0,114 m3 per graaddag. Van mei t/m september 2018 heeft de verwarming uit gestaan. Van de andere maanden heb ik het verschil in graaddagen en het verbruik per graaddagen tussen de twee jaren gebruikt om de besparing in m3 per maand te berekenen. Dit komt totaal op 273 m3. Verder heb ik het extra verbruik van de warmtewinner tov het normale verbruik voor mechanische ventilatie zo goed mogelijk getracht in beeld te brengen. Mijn best guess hiervoor is 619 kwh extra verbruik voor de warmtewinner. Nu is het mogelijk om mijn besparing dmv de warmtewinner in beeld te brengen. De extra stroom kost mij slechts € 0,092 per kwh, omdat ik een flinke overschot in mij stroomproductie heb. De totale kosten voor de extra stroom komen dus op € 56,98. Bij de gasprijs van € 0,65 per m5 komt mijn besparing in gasverbruik op € 177,38. In totaal is mijn besparing dus € 120,40 geworden. Met de investering van € 1.000 komt de terugverdientijd dus op 8,3 jaar, eventuele prijswijzigingen zoals de stijging van de gasprijs en een andere salderingsregeling hier buiten gelaten.

In de bijlage nog wat plaatsjes van mindergas.nl.Reputatie 7
Badge +8
Mooi berekend en uitgelegd!
Zonder dat overschot was het wel een mindere besparing geweest maar een mooi resultaat.
Ik vind een terugverdientijd van 8,3 jaar helemaal niet zo verkeerd. Zeker met de stijging van gasprijzen in aantocht, zal dat alleen maar korter worden.

Mag ik jullie als ervaringsdeskundigen een paar vragen stellen.
-Inventum heeft net de Spaarpomp op de markt gebracht. Is dat exact hetzelfde apparaat als de WarmteWinner of een doorontwikkelde versie hiervan?
-Wat je dus eigenlijk zegt is dat je overcapaciteit ervoor zorgt dat je naar een positieve businesscase gaat? Dat is interessant, omdat we deze Spaarpomp in combinatie met zonnepanelen zouden willen installeren. Klopt mijn veronderstelling?
-Wij hebben een huis uit 2013, supergoed geïsoleerd, met mechanische ventilatie en vloerverwarming. Volgens de papieren zouden wij een ideale woning moeten hebben. Klopt dat beeld bij jullie?
-Volgens Inventum gebruikt het apparaat tussen de 1200 en 1500 kWh op jaarbasis. Jouw verbruik is aanzienlijk minder. Klopt dat?
-In de periode dat hij niet bijspringt bij verwarmen, werkt het apparaat als MV. Is het verbruik dan ook hetzelfde als een gemiddelde MV-box?

Dank alvast.
Reputatie 5
Badge
Volgens mij is de spaarpomp hetzelfde als de warmtewinner. Je veronderstelling met de zonnepanelen klopt. Ik leverde na saldering 800 kwh uur terug. Hier kreeg ik maar 9 ct voor. Je huis lijkt mij inderdaad ideaal. Als de warmtewinner aan staat verbruikt hij iets van 330 watt. Als ie 16 uur per dag aan staat is dit 5,3 kwh per dag. Als je dit een half jaar doet is dit 1000 kwh. Zo veel staat ie dus niet eens aan bij mij. En in rust verbruikt ie op stand 2 iets van 16 watt. Volgens mij redelijk zonnig voor een mv.
Reputatie 7
Badge +8
Het verschil is alleen softwarematig. De Warmtewinner werkt alleen met Toon is mij verteld.
De Spaarpomp met bijna elke thermostaat.

De bewering is dat de Toon een maximale besparing moet opleveren.
Op de Toon is een tegen waar je de besparing (mogelijk) op terug kunt zien.

Voor de spaarpomp weet ik niet of er een een verplichtservice abonnement bij zit zoals bij de Warmtewinner.

Ventilatie stand is ook met de Toon te veranderen. Helaas niet met de app of Triggi/Olisto.

Je huis heeft waarschijnlijk al een gelijkstroom MV box. De Warmtewinner heeft ook zo'n ventilatie systeem aan boord.
Bij ons was het een oudere wisselstroom MV box en was er op dat vlak al een besparing.
Gelukkig komt Inventum met een betere versie van de Spaarpomp dat ook bedoeld is om een boiler op aan te sluiten als update naar All-E, en zo een gas ketel te kunnen vervangen. Hopelijk is de tvt korter door het CV en warmwater bereiden mogelijkheden i.c.m. een boiler.
8 jaar tvt vind ik nog best lang voor iets dat je (bijna) verplicht bent om aan te schaffen.
http://www.grijsnaargroen.nl/gasloos/inventum-ecolution-modul-air

Duco heeft ook een nieuwe warmtepomp All-E MV box (DucoBox Eco) dat zelfs op CO2 aangestuurd kan worden met een maximale COP van 7,4 (A 20 / W 35). http://www.duco.eu/nl-nl-producten/nl-nl-luchtafvoer/nl-nl-ventilatieboxen-en-ventilatiewarmtepompen/nl-nl-ducobox-eco
Beide opties zonder verplicht abonnement...

Badge +1
... komt mijn besparing in gasverbruik op € 177,38. In totaal is mijn besparing dus € 120,40 geworden. Met de investering van € 1.000 komt de terugverdientijd dus op 8,3 jaar, eventuele prijswijzigingen zoals de stijging van de gasprijs en een andere salderingsregeling hier buiten gelaten.


Deze 8.3 jaar is alleen als je het geld niet op een andere manier investeert (bv door het in een oude sok te stoppen). Reken je dat je 2% rendement op een deposito krijgt, dan is de terugverdientijd tussen de 10 en de 11 jaar en kun je het (groen!) beleggen, dan is dat zelfs ca. 15 jaar. Dit is een iets eerlijkere berekening denk ik.
Verder mooi en duidelijke uitleg!
Reputatie 5
Badge

... komt mijn besparing in gasverbruik op € 177,38. In totaal is mijn besparing dus € 120,40 geworden. Met de investering van € 1.000 komt de terugverdientijd dus op 8,3 jaar, eventuele prijswijzigingen zoals de stijging van de gasprijs en een andere salderingsregeling hier buiten gelaten.
Deze 8.3 jaar is alleen als je het geld niet op een andere manier investeert (bv door het in een oude sok te stoppen). Reken je dat je 2% rendement op een deposito krijgt, dan is de terugverdientijd tussen de 10 en de 11 jaar en kun je het (groen!) beleggen, dan is dat zelfs ca. 15 jaar. Dit is een iets eerlijkere berekening denk ik.
Verder mooi en duidelijke uitleg!


Tja, dat klopt op zich wel maar op mijn spaarrekening krijg ik slechts 0,03% rente... En daarnaast heb ik nu gerekend met een gasprijs van €0,65. Deze is dit jaar ook al fors hoger door de belastingverhoging. Ik denk dat daardoor de terugverdientijd zelfs korter wordt.
Reputatie 5
Badge
Ik zal ook nog even mijn ervaringen van januari met jullie delen. Vorig jaar is de warmtewinner dus op 9 operationeel. Mijn gasverbruik in januari 2018 was 0,190 m3 per graaddag. In 2019 is dit verder gedaald naar 0,150 m3 per graaddag. Januari 2019 telde bij mij 460 gewogen graaddagen waardoor mijn besparing in januari 0,04 x 460 = 18 m3 was t.o.v. mijn verbruik in 2018. Er vanuit gaande dat de warmtewinner vanaf 9 januari net zoveel stroom heeft verbruikt, heb ik gekeken naar het stroomverbruik van 1 t/m 8 januari. Het extra verbruik t.o.v. de mechanische ventilatie komt in de 8 dagen op 43 kwh. Mijn gasprijs is inmiddels € 0,72 per m3 en mijn stroomprijs is nog steeds ongewijzigd € 0,092. Hiermee kom ik op een resultaat van € 9,00

Als ik het vergelijk met 2017 kom ik op 0,122 (0,272 - 0,150 per graaddag) x 460 = 56 m3 bij een extra stroomverbruik van 166 kwh. Dit geeft een resultaat voor januari 2019 t.o.v. 2017 van iets meer dan € 25.

Mindergas.nl voorspelt vandaag (rekening houdende met het gasverbruik t/m 21 februari dus) voor mijn jaarnota vanaf 8 september een jaarverbruik van 493 m3 (best netjes volgens mij voor een gezin van 4 in een hoekhuis uit 2009 met een oppervlakte van 135 m2). Ik hoop dat ik dit een beetje kan volhouden en dat het qua graaddagen een beetje gemiddeld jaar is, zodat mijn SJV minder dan 500 m3 zou worden. Dat scheelt mij weer in de vaste kosten...
Reputatie 4
Badge +1
Ja, dat is precies wat ik probeer te zeggen. In de maanden waar de warmtewinner kan draaien heb je geen zon, dan kom je op een besparing van +/- €16.
Daarnaast word je verplicht om een onderhoudscontract te nemen voor de CV ketel op een apparaat dat bedoeld is om van het gas af te zijn à €12,95, .


Dat was voor ons de reden om niet aan de ww te beginnen. Wij hebben een huurhuis met natuurlijk een ketel erbij plus onderhouds contract (Feenstra). Ik zie ook niet in waarom je dat persé bij Eneco moet gaan afnemen en wat de meerwaarde daarvan is? het voelt een beetje als zinloze extra kosten
Wat ik me afvraag over de warmtewinner.
Ik heb een huis uit 1973, niet heel geweldig wat isolatie betreft, maar ik heb er aan gedaan wat ik kan doen.
De vloer is geisoleerd met Tonson-folie.
Mijn benedenverdieping heeft vloerverwarming met een PVC vloer.
Omdat de kamertemperatuur zomers hoog genoeg is slaat de kachel niet aan en dus wordt de vloer niet verwarmd.
Dat geeft echter wel een lager comfort.
Wij lopen graag op blote (kouse)voeten, heerlijk als de zon schijnt , maar 's avonds of op koudere zomerdagen is de vloer zo koud dat je er kramp van in je tenen krijgt.
Ter vergelijking, in huizen die tegenwoordig gebouwd worden heb je daar geen last van, want ook zonder verwarming is het beton niet dusdanig koud dat je er kramp van krijgt, bijna warm zelfs.
Nu is de warmtewinner ideaal met vloerverwarming, want die gedijd bij lage stooktemperaturen.
Nu dacht ik door de warmtewinner ook een hoger comfort te krijgen in de zomer.
Maar als zomers de warmtewinner uit gezet wordt door Toon dan heb ik daar dus geen profijt van.
Klopt dat of is daar wel omheen te spelen met de instellingen, uiteraard zonder dat de CV gaat bijstoken?

Een tweede vraag gaat over de pompschakelaar die de pomp van de vloerverwarming uitschakelt als de aanvoertemperatuur te laag is. Dit om te voorkomen dat er koud water door de vloer wordt gepompt waardoor het rendement en het comfort lager wordt.
Er zit een temperatuurvoeler dicht bij de pomp die de schakelaar het signaal geeft om aan te springen.
Werkt dat goed samen met de warmtewinner of zorgt de pompschakelaar ervoor dat de vloer niet "open" gaat en dus geen warmte van de warmtewinner binnen haald?
Ik heb ook nog even een aanvullende vraag. Hoe zit dat met het elektrisch verbruik als er geen warmtevraag is, maar wel een ventilatievraag? Ik neem aan dat het verbruik dan gewoon gelijk is aan mijn huidige MV?

Reageer