Ervaringen met Warmtewinner | Eneco Community
beantwoord

Ervaringen met WarmtewinnerToon eerste bericht

128 Reacties

Reputatie 5
Badge
@Brandje

Ik heb in september mijn jaarnota ontvangen. Toen 884 m3 verbruikt, wat bij een normaal jaar 922 m3 zou zijn (dat is mijn huidige ingeschatte verbruik). Dit is allemaal zonder warmtewinner. Op 8 januari is deze dus geïnstalleerd. Volgens mindergas.nl is de prognose voor mijn jaarnota nu 722 m3 is. Ik hoop straks met een volledig seizoen met de warmtewinner op 600 m3.

En dan misschien nog een zonneboiler en dan richting 300 m3...
Oke dus 922 m3 zou je normaliter gebruiken.
Omdat ik normaliter al zo laag zit, was ik dus met name geïnteresseerd wat jou verbruik was, omdat bij jou de WW wel rendabel is.
Thx Ralf; ik ben weer wat wijzer.
Is het ook bij jou anders aangesloten @Ton van Rijn?
Het gaat lekker zo met warmte terug winnen dat op gas gestookt moet worden.
De ketel zou de warmtewinner steunen en niet andersom, natuurlijk dat een cv ketel kan zelfstandig voor het warmte voorzorgen, dan is het eingelijk een warmtewinner overbodig in die opstelling.
Reputatie 7
Badge +8
@devlis Ik begrijp je quote niet.. Die had ik al beantwoord of heb je een andere vraag of opmerking.
Hallo Ton, klopt. Foutje mijnerzijds. Heb al contact met medewerkers van Eneco gehad. Sorry.
Reputatie 5
Badge
Zo, de maand april is ook weer voorbij. Een redelijk warme maand met name door een paar zeer warme dagen. Het aantal gewogen graaddagen kwam uit op 155 tegenover 208 vorig jaar. Een normale april heeft volgens mij voor mijn locatie (Hoek van Holland) iets van 200 graaddagen. Sowieso is de maand wat lastiger te vergelijken met vorig jaar, aangezien wij ook nog een paar daagjes weg zijn geweest (drie dagen geen gasverbruik). Tot slot heeft de verwarming sinds 16 april ook niet meer aangestaan.

Vorig jaar was het gasverbruik voor verwarming 0,136 m3/graadddag. Nu met de warmtewinner is dit op 0,053 m3/graaddag gekomen. Dit is een besparing van ruim 60%. Dit was bij de huidige maand dus een besparing van 12 m3 gas geweest. Het verbruik van de warmtewinner was in april 40 kWh.

Ook voor de maand april is e.e.a. nu dus inzichtelijk te maken. Het minder gas verbruik zou mij € 8,36 besparen. Het (extra) stroomverbruik kost mij € 3,68. In april dus € 4,68 bespaart.

Sinds dat de warmtewinner is geïnstalleerd op 8 januari is mijn gasverbruik per graaddag gedaald van 0,258 m3/graaddag naar 0,148 m3 per graaddag, bijna 43% minder dus. Van 8 januari t/m 30 april zijn er voor HvH 1383 gewogen graaddagen geweest. Met mijn verbruik van vorig jaar had mij dit dus 357 m3 gas gekost en bij mijn huidige verbruik 205 m3. Dit scheelt dus 152 m3 of terwijl € 100. De warmtewinner heeft naar mijn beste inschatting hier 391 kWh voor gebruikt, of terwijl € 36 (stroom via overschot zonnepanelen, dus € 0,092 per kWh). Mijn totale besparing zonder rekening te houden met het feit dat mijn oude MV ook stroom verbruikte is dus € 64. De zomer komt er aan, dus dit zal ook wel mijn laatste maand zijn geweest waarin de WW aan heeft gestaan. Het lijkt erop dat ik ongeveer een half stookseizoen de WW in gebruik heb. De totale besparing op jaarbasis zou dan op € 128 komen. Als ik daar de meerkosten voor het onderhoudscontract afhaal (€ 15), kom ik op een besparing van € 113 per jaar. Met een netto aanschafprijs van € 1000 komt de terugverdientijd hiermee op bijna 9 jaar.

Aangezien de CV/WW pas weer in oktober/november aan gaat, zal dit voorlopig mijn laatste post zijn op het gebied van mijn ervaringen met de WW. Mochten jullie nog vragen hebben, dan hoor ik dat wel!
Reputatie 7
Badge +8
Mooi uitgelegd!
Voor ons een extreem zuinige maand geweest. Warmtewinner heeft slechts enkele uren zitten pompen.
Helaas had ik liever gezien dat de WW de volledige vraag had kunnen verwerken.
Had nog weer wat meer gas kunnen besparen.
Toch nog een vraagje.......Het antwoord kan ik zo snel niet vinden op het forum.

Voordat de Warmtewinner geplaatst is heb ik een jaar eerder een Itho afzuiger laten plaatsen met 2 rf zenders.

Zijn deze nu wel of niet te koppelen met de warmtewinner??
Reputatie 7
Badge +8
Waarschijnlijk wel.
Kwestie van proberen dus....
Reputatie 5
Badge
Ja durf het niet te zeggen. Ik heb alleen degene in gebruik die erbij zat
Van Storkair Zenher RF zender werkt met de Ecolution, dan zou hij ook werken met de Warmtewinner en Sparpomp. Van Itho ziet er anders uit, maar misschien werkt het ook.
Is er al zicht op wanneer de bespaartegel van de warmtewinnen weer op toon te zien is en wanneer je de ventilatie stand op je mobiel kunt schakelen?
Reputatie 7
Badge +8
Hey@marcomijwaart.
Ik had die tegel op Toon 1 en nu op Toon 2. Raar dat je die tegel niet hebt! Misschien kan @Enecoeven je vraag beantwoorden.
Reputatie 5
Badge
Allen,

De komende tijd zal ik mijn ervaringen met de Warmtewinner weer met jullie gaan delen. Ik zal dit in ieder geval tot 8 januari doen, de dag dat mijn Warmtewinner een jaar hangt.

Allereerst heb ik in september mijn jaarnota ontvangen. Mijn gasverbruik is gedaald van 922 m3 naar 703 m3 bij een vrijwel gelijk aantal gewogen graaddagen (2536 in 2017 en 2539 in 2018). Verder is de verwarming sinds (eind) oktober weer in bedrijf en dus ook de Warmtewinner. In oktober is mijn verbruik per graaddag met 37,5% gedaald, wat neer komt op een besparing 16 m3 of € 10 euro. Het verbruik van de Warmtewinner was 41 kwh, wat neerkomt op een extra kosten van € 3,78. Al met al dus alweer € 6,22 bespaard afgelopen oktober.

Verder heb ik @Eneco, het team Warmtewinner, ook nog per mail een aantal vragen gesteld. Zo is begin dit jaar vermeld dat Inventum met een software update zou komen waarin meegenomen wordt dat de Warmtewinner een uur voor setpoint uit gaat (dwz. een uur voor het programma "slapen" is ingesteld gaat de Warmtewinner al uit; hierdoor kwam het voor dat er in dat uur toch nog een warmtebehoefte was en de cv dus nog gas ging verstoken). Ik heb gevraagd of dit er nog aan komt. Verder heb de mijn wensen/vragen zoals geuit in dit forum (https://forum.toon.nl/slim-huis-22/warmtewinner-op-de-app-2708?postid=39544) ook aan hen voorgelegd. Zodra ik hier iets op heb gehoord, zal ik dit ook weer met jullie delen.

Tot slot is half oktober mijn Toon vervangen, waardoor ik de gegevens van daarvoor helaas kwijt ben. Maar gelukkig hebben we slimmemeterportal en mindergas nog....

Mochten jullie nog vragen hebben, dan hoor ik het wel. Begin december kom ik sowieso weer met een update.
Reputatie 7
Badge +8
Hey @RalfR/allen,

Wij hebben ook een nieuwe Toon. Helaas dus de oude data kwijt.
In de nieuwe tegel blijft het aantal uur op 0 staan.


@Eneco kunnen jullie dit onderzoeken?

Tevens ondervond ik maandag toen ik om 23:06 uur thuis kwam dat de warmtewinner vol stond de loeien en het 22.5graad was. Toon even van de muur gehaald en stopte hij eindelijk.


Kunnen jullie dit ook even onderzoeken @Eneco?
@RalfR

Goedemiddag,
Hartstikke leuk dat je hier verder jouw ervaringen met de warmtewinner wilt delen!! Ik lees mee 🙂.

@Ton van Rijn

Warmtewinner foto 1. Dank voor de foto's. Ik ga onderzoeken wat de oorzaak is van de 0-uren meting en dat sinds februari 2018. Ik kom hier zo snel mogelijk op terug 🙂.
Warmtewinner foto 2. Vreemd. Ik zie inderdaad dat het temperatuur onterecht steeg in plaats van naar 12 graden.Goed dat je Toon van de muur hebt gehaald. Dit is niet de bedoeling. Ik zie verder niets vreemds ''achter de schermen''. Mag ik je vragen om dit in de gaten te houden?

Groet,
Dionne
Reputatie 7
Badge +8
@Dionne
Heel nauwlettend zal ik dat doen!!! 😉
@Ton van Rijn
Daar ben ik weer. Ik heb een melding gemaakt bij het Warmtewinner team! Het onderzoek is in behandeling. Er wordt contact met je opgenomen 🙂.

Wil je ons de uitkomst in dit topic laten weten als het zo ver is?

Groet,
Dionne
Reputatie 7
Badge +8
Kleine update van wat ik heb onthouden..

Dat de pompuren op 0 staat komt door een software probleem in Toon.
Dit is bekend en komt omdat Quby niet over de meest recente software beschikt van Inventum. En zolang dat niet zit ingebakken kan Toon niet alle data uit de warmtewinner halen.
Geen probleem dis in de Warmtewinner maar gewoon een stukje software in Toon wat geupdate gaat worden zodra de info voor handen is.

Het door stoken van Toon/Warmtewinner kon mij niet echt overtuigd/uitgelegd worden. Er waren wat onduidelijkheden in het temperatuurverloop wat zo snel omhoog ging dat de Warmtewinner dit eigenlijk niet in zijn eentje gedaan zou kunnen hebben. Wat dit wel zou moeten zijn geweest 's avonds laat... geen idee. Was een eerste keer en hopelijk ook de laatste.

Iig een nieuw stook programma ingelaten.

Reputatie 1
Badge +1
Vandaag is ook hier de warmtewinner naar tevredenheid geïnstalleerd en tevens is de toon 1 van 3 jaar oud ook kosteloos vervangen voor een toon 2.

We zijn benieuwd hoeveel besparing het gaat opleveren was op dit forum een apart afgesloten forum voor de warmtewinner of op het eneco forum @Folkert @Dionne ?
Reputatie 7
Badge +6
@hanske

Gefeliciteerd met je warmtewinner! Op het Eneco forum is een afgesloten gedeelte voor de warmtewinner, je kunt een van de moderators daar aanspreken, zodat je toegang krijgt.
Reputatie 1
Badge +1
@hanske

Gefeliciteerd met je warmtewinner! Op het Eneco forum is een afgesloten gedeelte voor de warmtewinner, je kunt een van de moderators daar aanspreken, zodat je toegang krijgt.
@Folkert nog 1 vraag nu vanmiddag is de toon 2 ook gelijk geïnstalleerd maar opwerk zonnepanelen geeft hij nu ook in het donker op toon op zoon 60 kWh aan ik heb de meter adapter al even stroomloos gemaakt en de toon ook wat is de oplossing ?
Reputatie 5
Badge
was op dit forum een apart afgesloten forum voor de warmtewinner of op het eneco forum @Folkert @Dionne ?

Dit is inderdaad bij het forum van Eneco. Echter dit is alleen voor de pioniers. Als reguliere klant ben je dat niet welkom. Ik was als een van de weinigen die daar actief was, maar desondanks ben ik er dat uit gegooid. Mocht jij wel toegang krijgen, dan hoor ik dat graag...

En succes met de warmtewinner. Ik ben benieuwd of je ook jou ervaringen wil delen.
Reputatie 7
Badge +6
@hanske

Wanneer je omvormer in de nacht wat stroom verbruikt kan het zijn dat de Toon dat als opwek aangeeft, maar ik zou dan hooguit een opwek van 8 watt of iets dergelijks verwachten. Zie je daar echt 60 kWh staan?

Reageer