Douchewater WTW, onzin of niet? | Eneco Community

Douchewater WTW, onzin of niet?

  • 28 april 2017
  • 4 reacties
  • 3182 Bekeken

Reputatie 2
Via diverse installatiebedrijven worden douchewater warmteterugwinners aangeboden, voor slechts een paar honderd euro investeer je in een soort van ingenieuze easydrain waarmee het koude water wordt voorverwarmd met het warme water uit het afvoerputje. De CV ketel hoeft het koude water dan minder voor te verwarmen, waardoor dus een energiebesparing optreedt.

Dit heeft mij heel enthousiast gemaakt, want tja. Je laat gewoon warm water van 38 graden het riool instromen, terwijl dit warme water ook koud water kan voorverwarmen.

Door een verkoper in een installatiewinkel is een DoucheWTW mij afgeraden, omdat het geen enkel effect zou hebben op de energierekening en enkel een verbetering van het energielabel zou opleveren. Door dit verhaal twijfel ik een beetje aan de nut en noodzaak van een DoucheWTW. Ik zou graag willen weten of het de investering waard is.

Vandaar mijn vraag.. Heeft iemand op dit forum ervaringen met een Douche WTW?

4 Reacties

Heb je deze info gezien:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/douche-wtw/

Daar zit ook een "advies op maat" link in.
Ik heb er geen ervaring mee, maar waarom zou het niet werken volgens die verkoper?
Meestal wordt het niet zo snel gedaan omdat er te veel sloop werk met zich mee brengt, en ze zijn best duur... maar, als het flink verbouwd wordt of gaat worden, en je krijg makkelijk toegang tot de rioolpijp, en de waterleiding richting de cv ketel al in de buurt ligt, en heb je de komenden dagen de riool niet nodig dan zou ik doen. Maar de hele huis gaan ombouwen om de rioolpijp in de schacht te vervangen door een WTW rioolpijp, no thanks.
Een andere optie is, als je de badkamer gaat verbouwen en je moet toch een nieuwe douchebak gaan kiezen, dan kan je voor een douchebak met WTW gaan. Makkelijker dan de rioolpijp en in/uit waterleiding aan te passen en de schacht open te breken. Dan wordt de voorverwarmd water direct op de koude kant van de douchekraan aangesloten, dan kan de cv ketel ook minder warmwater leveren.
Reputatie 2
Badge
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1498194

59 pagina's met gebruikers ervaringen ;-)

In het kort komt het erop neer dat de besparing afhangt van jouw douche gedrag.
Als je een groot gezin hebt en iedereen elke dag een half uur onder de douche staat kun je een leuke besparing halen.
Woon je alleen en sta je 5 minuten onder de douche dan ben je 25 jaar bezig om de investering eruit te halen.
Tja dat is een "waarheid als een koe"

Reageer