De vierde Industriële revolutie; we zitten er middenin! | Eneco Community
Blog

De vierde Industriële revolutie; we zitten er middenin!

  • 13 oktober 2017
  • 5 reacties
  • 6147 Bekeken
De vierde Industriële revolutie; we zitten er middenin!
Reputatie 3
Badge +1
  • Oud-Community manager
  • 26 reacties
Nieuwe technologie verandert onze wereld. Kijk maar om je heen. Onze manier van werken wordt anders, en ook onze mobiliteit en energieopwekking. Die technologische verandering wordt wel de vierde Industriële Revolutie of Industry 4.0 genoemd. En we zitten er middenin!

Zelfrijdende auto’s


Hoe lang zal het duren voordat zelfrijdende auto’s het straatbeeld bepalen? En gaan zelfdenkende computers straks producten maken? Wanneer denk je dat zonnepanelen en windmolens 100% van onze energie leveren? Wij kijken hier in ieder geval naar uit.

De veranderende wereld


Dat technologie de wereld verandert, weten we. Dit is al eeuwen zo. Het begon rond het jaar 1750 in Engeland. Hier groeiden kleinschalige werkplaatsen uit tot grote fabrieken. Het werd de eerste Industriële Revolutie genoemd. De tweede revolutie werd gekenmerkt door massaproductie en de derde door automatisering. De vierde Industriële Revolutie is nog niet samen te vatten in een woord. We weten wel wat de pijlers zijn: robotica, ‘the internet of things’, cyber-fysieke systemen en de energietransitie. Bij elkaar een hoop moeilijke begrippen, die om een toelichten vragen:

1. Robotica


Robots kennen we allemaal, bijvoorbeeld van autofabrieken. Ze nemen veel van onze functies op de werkvloer over. Dat is een bedreiging voor de werkgelegenheid én een kans. De prijs van robots is bijna overal gelijk. Qua kosten maakt het dus niet uit waar je een fabriek met robots neerzet. Dat kan ook bij jou in de buurt. Die keuze zal vallen op lage transportkosten en kortere levertijden. Gaat robotica ook invloed hebben op jouw werkzaamheden?

2. ‘The internet of things’


Bij het Internet of Things moet je denken aan horloges die je gezondheid checken. Of aan slimme thermostaten. En aan verlichting die je op afstand kunt aanzetten. ‘The internet of things’ maakt het mogelijk apparaten op afstand te bedienen vanuit elke plek op aarde. Als er maar een internetverbinding is. Zo creëer je slimme huizen. En ook slimme fabrieken. Misschien heb je zelf al een slimme meter, een thermostaat of verlichting in huis. Dan ben je zelf ook al volop bezig met de Industry 4.0. Handig toch?

3. Cyber-fysieke systemen


Slimme fabrieken kunnen razendsnel inspelen op je wensen. Ze kunnen massaproductie combineren met maatwerk. Zoals je nu al schoenen zelf kunt ontwerpen en op maat laten maken. Techneuten noemen dit cyber-fysieke systemen. Straks zal je vaatwasser zelf de fabriek vertellen dat onderhoud nodig is. En ook de afspraak maken. Vind je deze ontwikkeling eng of juist geweldig?

4. Energietransitie


Heel belangrijk binnen de vierde Industriële revolutie is de overgang (=transitie) op zonne- en windenergie, energieopslag en het slimme net. Energie zal hierdoor snel goedkoper worden. We denken dat zonne-energie rond 2020 zelfs goedkoper zal zijn dan aardgas en kolen. Het slimme net vertelt je straks precies op welk moment van de dag energie voordelig is. Dan kan jouw vaatwasser zelf bepalen wanneer het slim is om z’n werk te doen. Wist je dat deze slimme apparaten al te koop zijn?

Ben jij bezig met nieuwe technologie, zoals een slimme thermostaat?


5 Reacties

Hoi Loes,

De stemknop is licht grijs bij mij en kan niet bedient worden......
Reputatie 3
Badge +5
Ik heb zojuist zonder probleem mijn stem uitgebracht, ben de eerste.
edit
Eerst inloggen en daarna weer terug naar de stemknop pagina.
Inloggen gaat automatisch?

Reageer