Aanbod groene stroom niet altijd groen | Eneco Community

Aanbod groene stroom niet altijd groen

  • 15 mei 2013
  • 2 reacties
  • 833 Bekeken

Reputatie 4
Badge
Graadmeter neemt energiebedrijven onder de loepWie wil bijdragen aan de overgang naar een schone en veilige energievoorziening, kan beter voor een groene energieleverancier kiezen dan afgaan op het label 'groene stroom'. Dit blijkt uit het onderzoek van onderzoeksbureau SOMO in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond, waarin 22 energiebedrijven langs de duurzame meetlat zijn gelegd.

De nieuwe Graadmeter laat zien welke leveranciers écht bijdragen aan een duurzame samenleving. Naast de productie en inkoop van stroom, worden ook de investeringen in nieuwe productiebronnen meegenomen. ‘De Graadmeter is bedoeld om consumenten te helpen een weg te vinden in de wirwar van groene claims van bedrijven, zodat ze een werkelijk duurzame keuze kunnen maken’, zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie.

De groenste energiebedrijvenWindunie komt als groenste energiebedrijf uit de bus: alle stroom die Windunie produceert en verkoopt aan klanten komt van Nederlandse windmolens. Greenchoice, de Noord-Hollandse Energie Coöperatie en Eneco volgen. Ook het in Nederland relatief onbekende bedrijf Dong Energy scoort redelijk goed. Atoomstroom en Energiedirect eindigen onderaan in de Graadmeter.

Niet zo groen als je denktEnergiebedrijven zijn niet altijd zo groen als ze beweren. Essent en E.ON verkopen weliswaar groene stroom, maar investeren intussen ouderwets in kolencentrales. Hiermee blokkeren zij de overgang naar een schone, veilige energiehuishouding. Andere bedrijven, zoals Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, zeggen 100 procent groene stroom te leveren en laten klanten denken dat ze goed bezig zijn. Maar in de praktijk blijkt dat deze bedrijven helemaal niet bijdragen aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met goedkope certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen.

bron

Reageren op dit topic is niet mogelijk. Heb je een vraag? Maak dan een nieuw topic aan.

2 Reacties

Reputatie 4
Badge
Oeps, zie nu pas het andere bericht van kaat: https://forum.eneco.nl/actueel-87/groene-stroom-5885/
Reputatie 5
Badge +3
Voor degenen die onze reactie nog niet tegen gekomen zijn, deze vindt je hier. Mochten jullie aanvullende vragen hebben, stel ze gerust.

Ik sluit dit topic, omdat er al andere topics over geopend zijn, zoals hier en hier.