Z-wave functies Toon | Eneco Community

Z-wave functies Toon

  • 19 september 2012
  • 162 reacties
  • 33664 Bekeken

Zoals we weten werkt toon via het Zwave protocol , ik vraag mij af wat toon allemaal wel en niet toelaat, voor de geïnteresseerden , 

eerst een klein testje, wat zou toon toelaten, updateje:

toon koppelen aan repeater, dit moet zeker lukken aan , aan/schakelaars echter zelf niet geprobeerd ( ben al in bezit van een Zwave netwerk).
maar zou toon zich koppelen aan mijn netwerk(Zwave)???
als je hem als 2e netwerk wilt toevoegen is dit mij helaas niet gelukt, echter hem als primair netwerk toevoegen is mij gelukt.

Hiermee speel je 8 apparaten vrij : 1 daarvan laat het verbruik van elektriciteit zien van toon !
Alle apparaten worden nu herkent als aan/uit schakelaar, behalve 1.  , dit is een scène controller (misschien om toon te bedienen???)


Zijn er mensen die de repeater van eneco (everspring dacht ik hebben)? Is dit echt alleen een repeater of is aan/uit schakelen ook mogelijk?

Reageren op dit topic is niet mogelijk. Heb je een vraag? Maak dan een nieuw topic aan.

162 Reacties

Reputatie 3
Badge
Tonaatje,

ik kreeg gisteren een berichtje binnen over een vraag die ik stelde over de repeater van Eneco. Ik zal het topic is opzoeken voor je.

EDIT

Voor zover ik weet, biedt Eneco geen WiFi-repeaters aan. Als je de repeater die zo nu en dan wordt gebruikt bij Toon bedoelt, dan is dat geen WiFi-repeater.
Die repeater van Eneco wordt gebruikt om het signaal van de meteradapter beter door te geven bij een grote afstand tussen meteradapter en Toon-display.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Z-Wave protocol. Draadloze signaaloverdracht op 868,42MHz
Eneco gebruikt hiervoor de Everspring AN157-2
http://www.ezhome.nl/everspring-z-wave-tussenstekker-schakelaar.html
Eigenlijk is dit geen echte repeater, maar een aan/uit schakelaar. Omdat iedere Z-wave module zowel ontvanger als zender is van signalen, wordt daarvan gebruik gemaakt.
Het signaal van de meteradapter wordt ontvangen door die Aan/Uit-schakelaar en vervolgens door diezelfde schakelaar weer uitgezonden en daarna ontvangen door Toon.
Voor WiFi heb je er niets aan. Andere frequentie en ander protocol.
Als je een WiFi-repeater zoekt, is dit wel een goede keus
http://tweakers.net/pricewatch/287901/avm-fritz!wlan-repeater-300e-(de-interface).html#tab:info
Hou er wel rekening mee dat repeaters de datasnelheid vrijwel kunnen halveren.
Een repeater is echt een laatste optie.
Een draadloos accesspoint (Wifi) in de meterkast is bepaald geen goede zaak.
Meestal is plaatsing buiten de meterkast met een vaste kabel wel een mogelijkheid.
Plaats deze dan wel zo hoog mogelijk.
Ok Jeroen , dank je

ik heb het zelf in een ander topic ook al een keer geopperd meer Zwave functies aan toon zelf toe te voegen, maar dat is afwachten. Bediening via apps zou dan direct mogelijk zijn.
Het lijkt dus dat je de schakelaar niet kunt bedienen, de schakelaar dient nu dus als een soort Zwave repeater. Dit hebben ze dus niet geprogrammeerd of uit gezet, lijkt !:(! Maar het lijkt mij wel mogelijk om via Zwave de thermostaat te laten regelen, gezien het uitlezen nu al mogelijk is :p,!! 

Ik zal deze vraag ook is voorleggen aan mijn vrienden van een ander forum !!!

gr
De "repeater" van Eneco is gewoon de standaard Z-Wave schakelaar van Everspring. Schakelt gewoon als ieder andere Z-Wave schakelaar en gebruikt gewoon het Z-Wave protocol. Op dit moment wordt die functionaliteit alleen gebruikt voor communicatie tussen meteradapter en Toon-display.
Als je al een uitgebreid Z-Wave netwerk hebt, zal je geen behoefte hebben aan de Eneco "repeater". Al je andere modules tussen meteradapter en Toon-display repeaten het signaal al voldoende. Heb je nog behoefte aan een schakelaar, vraag Eneco dan een repeater voor Toon. :D
Ik weet zelf niet of de adapters gebruik maken van mijn zwave modules, misschien nu wel aangezien ik de toon ook in mijn zwave netwerk zie staan,

Ik kan mijn elec verbruik nu aflezen op mn pad, alleen meer nog niet

gr
Reputatie 3
Badge
Is al meer dan de app die wij nog moeten krijgen. 🙂
Dat is zo Jeroen, maar ik ben nog niet tevreden. Dit is 1 optie en de tijdsvertraging naar mijn z-wave netwerk is wel lang vanaf Toon. 

Echter de vraag voor meer mogelijkheden ligt nu bij echte zwave experts, die veel slimmer zijn dan mij:rolleyes:! 

Afwachten dus, ik weet wel al dat het apparaat gegens naar mijn zwave netwerk toestuurd!!!
nu ook het gasverbruik totaal uit te lezen, helaas nu nog in KWH omdat mijn systeem nog geen m3 kent. ook totaal verbruik van elec is uit te lezen.

ik kan helaas geen plaatje toevoegen, zou leuk zijn.
Toon kan ook apparaten aansturen via zwave zoals lichten, echter geeft eneco dit vrij?  
Het staat wel zwart op wit dat dit mogelijk is:


http://www.pepper1.net/zwavedb/uploads/resources/5febfe41a766717d14c021c4e6f4cae524754501.pdf


Je hebt wel zwave geschikte schakelaars nodig,

Er lijken momenteel opties op het display te zijn weggelaten
Reputatie 2
Badge +1
@Tonaatje

Toon is nog volop in ontwikkeling. Een mooi voorbeeld daarvan is de app die in december verwacht wordt. Het is niet zo dat er opties op Toon worden weggelaten maar deze opties moeten nog ontwikkeld worden. De optie om via z-wave apparaten in huis aan te sturen is technisch gezien mogelijk op Toon, alleen is deze functionaliteit nog niet ontwikkeld. Of deze functie ontwikkeld wordt, en wanneer dat eventueel gebeurt is niet bekend.
Vergelijk het met de USB-poort op Toon. Op dit moment wordt de USB-poort nergens voor gebruikt. Toch zit de poort op Toon om wellicht in de toekomst er gebruik van te kunnen maken.
Ik heb ook liever een goed werkende thermostaat met leuke bijpassende functies dan een toverdoos die straks nergens goed in is...Dus de terughoudendheid van Eneco om Toon te misbruiken voor z-wave aansturing kan ik persoonlijk wel waarderen.

Een bijpassende functie die ik wel zie is bijvoorbeeld weer informatie..maar dan meer zoals bij Homewizard en dat de Toon in staat is om informatie van een eigen weerstation weer te geven (temperatuur, wind, regen, UV, etc..) En ook hierbij weer de afweging of het wel handig is om dit allemaal in de Toon te proppen terwijl er al een Homewizard is die hier mischien beter in is dan de Toon ooit zal worden...
Ho Joep bedankt voor je reactie,

het zou mooi zijn als het erop komt,  zwave netwerk is echt een goeie manier van huisautomatisering ( domotica ) in bestaande bouw , in Nederland nog niet echt doorgekomen.

echter er is al een tal van leveranciers, 

ps het quby2 display en prodrive sensoren staan echter al in de zwave certificaat lijst!:rolleyes:
Hoi hal, 

dit apparaat is al zwave geschikt, voor mij persoonlijk zou ik geen lichten hoeven schakelen met toon, 

het is zo dat hoemeer zwave apparaten er op toon zouden staan, die pol frequentie steeds groter maakt.
dit houd in dat toon steeds trager zou worden. Voor temperatuur aansturing en programma zou koppelen wel handig zijn.


Ps ik wil wel zeggen dat in de link van qb2 wel degelijk deze opties mogelijk zijn, ze staan trouwens ook op de zwave lijst. 
Reputatie 3
Badge
@Tonaatje
Welke apparatuur gebruik jij voor jouw zwave netwerk?
Ik gebruik momenteel Vera als master, als je dat bedoelt.

de rest wat schakelaars, en sensoren, ook mijn ventilatie is zwave gestuurd op aanwezige CO2 . Het laatste (ventilatie) zou ik ook graag aan toon koppelen, dat zou mijn veel energie sparen

gr
Hallo Tonaatje,

mee eens!

alhoewel ik (nog) geen Zwave heb ken ik het wel en lijkt het mij een goed alternatief voor KaKu...ben er nog niet helemaal uit of ik nu moet overstappen, de Homewizard maakt de keus er niet simpeler op...
Ja homewizzard ziet er ook wel goed uit op het eerste gezicht.
Ik ken het systeem helaas niet, volgens mij is het vrij nieuw. Volgens mij werkt het ook met kaku. 

Zwave bestaat al een tijdje, en is ook echt een bewezen protocol geworden. Je hebt meerdere apps en al veel verschillende fabrikanten, echter nog niet allemaal voor EU.  Dit zijn verschillende frequenties.

wat er nu met zwave aan het komen is, is dat er echte apparaten met zwave chip komen. Met een app op de tv, kun je bv. Zien dat je wasmachine klaar is ( dit verschijnt dan bovenin het beeld). 
Ja homewizard werkt nog niet met z wave maar hoop dat ze dat snel gaan ondersteunen 
zodat de toon uitgelezen word door de homewizard. Dat is perfect!!

gr kevin
Reputatie 2
Badge +2
@kevin

heeft de Homewizard dan ook Z wave aan boord? 
Ik durf niet te zeggen of de homewizard dit ondersteund .in de huidige software nog niet.
maar er zit een radiografische zender in dus lijkt me programma technische wel mogelijk. Het is tenslotte een frequentie 
maar dat is aan eneco om contact te zoeken met homewizard. zodat homewizard daar iets mee kan gaan doen

Gr kevin 
Ja de frequentie is goed, 

Of deze zwave compatibel word/is geen idee, zou wel mooi zijn. Echter momenteel kan ik van toon alleen de meters uitlezen, dus verbruik en meer nog niet.

ik ga morgen kijken wat de Scene controller van toon kan, die ik ook kan zien in mijn netwerk.
 
@Tonaatje

Toon is nog volop in ontwikkeling. Een mooi voorbeeld daarvan is de app die in december verwacht wordt. Het is niet zo dat er opties op Toon worden weggelaten maar deze opties moeten nog ontwikkeld worden. De optie om via z-wave apparaten in huis aan te sturen is technisch gezien mogelijk op Toon, alleen is deze functionaliteit nog niet ontwikkeld. Of deze functie ontwikkeld wordt, en wanneer dat eventueel gebeurt is niet bekend.
Vergelijk het met de USB-poort op Toon. Op dit moment wordt de USB-poort nergens voor gebruikt. Toch zit de poort op Toon om wellicht in de toekomst er gebruik van te kunnen maken.Hoi joep,

kan jij mij misschien vertellen waar ik de radio button kan vinden in toon? Deze staat in de handleiding van quby! Ik krijg deze niet te zien, en jij zegt dat er geen opties zijn weggelaten ?:rolleyes:

misscien weten de it toon specialists het wel?
Volgens quby zou deze echt bestaan, ik krijg deze niet te zien.
Reputatie 2
Badge +1
@Tonaatje,

Voor de radiofunctie geldt hetzelfde als voor de z-wave functionaliteit. Technisch gezien is het mogelijk alleen is de functie voor Toon nog niet ontwikkeld. Het klopt dat je dat niet terug ziet op Toon.
Zoals we weten werkt toon via het Zwave protocol , ik vraag mij af wat toon allemaal wel en niet toelaat, voor de geïnteresseerden , 

eerst een klein testje, wat zou toon toelaten, updateje:

toon koppelen aan repeater, dit moet zeker lukken aan , aan/schakelaars echter zelf niet geprobeerd ( ben al in bezit van een Zwave netwerk).
maar zou toon zich koppelen aan mijn netwerk(Zwave)???
als je hem als 2e netwerk wilt toevoegen is dit mij helaas niet gelukt, echter hem als primair netwerk toevoegen is mij gelukt.

Hiermee speel je 8 apparaten vrij : 1 daarvan laat het verbruik van elektriciteit zien van toon !
Alle apparaten worden nu herkent als aan/uit schakelaar, behalve 1.  , dit is een scène controller (misschien om toon te bedienen???)


Zijn er mensen die de repeater van eneco (everspring dacht ik hebben)? Is dit echt alleen een repeater of is aan/uit schakelen ook mogelijk?


Tonaatje hoe heb jij dit voor elkaar gekregen. Ik ben ook in het bezit van een Vera 2 en wil ook graag de energy en gas aflezen op me pad. Wat bedoel jij met toevoegen als primair netwerk? Ik heb ook een Aan/uitschakelaar van Everspring.
Hoi, 

ik heb vera2 als een soort repeater toegevoegd op toon, want er ontbreekt een ui met deze opties.
IK WIL JE EROP Wijzen dat al mijn apparaten verdwenen waren, dus opnieuw paren. En mijn http ui deed langzaam aan , ik had ook iOS 6 net gedownload.

vera2 kan momenteel niet gewoon paren, maar wel als Vera toevoegd aan een ander zwave netwerk,
Doe de paring op de apparaten natuurlijk tegelijk,er komen dan 8 apparaten bij.

als je dit gelukt is moet moet je een andere XML gebruiken.

LET OP ik weet niet of het bijwerkingen teweeg brengt, dus eigen verantwoordelijkheid. Ik weet ook niet als je de repeater gebruikt, hoe dit in het netwerk opgenomen word ( ik heb geen repeater nodig).
Bij mij werkt het, kwa elektriciteit met vertraging goed. Heb het nog niet goed kunnen nakijken of totaaltellers goed lopen.Gr