Veelgestelde vragen: Algemene vragen & opmerkingen | Eneco Community

Veelgestelde vragen: Algemene vragen & opmerkingen

  • 24 april 2018
  • 5 reacties
  • 1083 Bekeken

Reputatie 6
Wanneer jullie een uitleg, Q&A of een ander sticky waardige tekst schrijven kan deze toegevoegd worden (eventueel met credits). Wij willen graag dat deze meestgestelde vragen sticky topics gevuld wordt met de basis, en verder met zoveel mogelijk content geschreven, door gebruikers, voor gebruikers. Het liefst in Jip in Janneke taal. Zo kunnen we (nieuwe) leden actief verwijzen bij al reeds beantwoorde vragen. En de informatie up te date houden.

Nefit Trendline moduleren aansluiten met Toon - @mAiden
Wil je de Nefit trendline modulerend hebben in samenwerking met Toon, dan dien je een EMS-OT Converter te bestellen. Het correcte artikel nummer is: 7746901847


Het huidige oranje blokje wat nu op je ketel zit, kan alleen modulerend werken met Nefit Thermostaten. Nefit gebruikt een 'Moduline' protocolom te moduleren, geen OpenTherm. De enige Nefit CV Ketel die standaard het OpenTherm protocol ondersteund is de Nefit Proline NxT!
Mocht je deze kosten niet willen hebben, kan je Toon ook nog altijd op het groene blokje aansluiten. In dit geval zal de Toon werken met de Aan/Uit functie van de ketel. Toon zal dat prima werken als Aan/Uit thermostaat!

Om het aansluiten op het groene blokje even te verduidelijken:
Stap 1:
Zet de CV-ketel en Toon uit, door de stekkers uit het stopcontact te halen.
Stap 2:
Mocht je de draden van de CV Ketel aangesloten hebben op het oranje blokje? Maak de draden dan los met een fittings-schroevendraaier, je vind dit aan de onderkant van je ketel. Haal het groene blokje uit je ketel, je vind dit eveneens aan de onderkant. (Kijk uit voor je vingers, kunnen scherpen delen zitten!)
Stap 3:
Draden die je net losgemaakt heb, maak je nu vast aan het groene blokje.
Heb je dit gedaan, dan plaats je het groene blokje weer terug.
Stap 4:
Start nu eerst je CV ketel op, laat deze eerst helemaal op starten (duurt gemiddeld 5min.)
Stap 5:
Start Toon weer op. Laat Toon even opstarten. (Duurt gemiddeld 3min.)
Stap 6:
Ga op Toon naar Menu >> Instellingen >> Verwarming, als goed is staat Aan/uit nu dikgedrukt.
Stap 7:
Zet de kachel aan, controleert op de CV gaat stoken! ?
Succes!!! Mocht je vragen hebben? Stel ze in een nieuw Topic

Wat is een Aan/Uit Thermostaat? - @mAiden
Een aan/uit thermostaat kun je het beste vergelijken met een lichtschakelaar, maar dan voor je cv-ketel. Je cv-ketel kan 'aan' en 'uit'.

Dit betekent dat als de temperatuur in de kamer kouder is dan de ingestelde temperatuur, de schakelaar van cv-ketel wordt omgezet naar 'aan'. Op dat moment gaat je cv-ketel branden.

Je cv-ketel brandt op een hoge temperatuur zodat de ingestelde temperatuur snel bereikt wordt. Als de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de thermostaat jouw cv-ketel uit. In de praktijk merk je dat hierdoor een temperatuurverschil kan ontstaan van ongeveer 1 tot 1,5 graad. Geen nood! Toon leert hoe snel je woning opwarmt, hierdoor schakelt Toon jouw cv-ketel iets eerder uit waardoor de overshoot minimaal wordt!

Wat is een modulerende Thermostaat? - @mAiden
Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook andere signalen naar je cv-ketel sturen.

Eén van deze functies is dat de modulerende thermostaat jouw cv-systeem niet opwarmt tot onnodig hoge temperaturen. Indien uw woning 1 graad moet worden verwarmd, zorgt de thermostaat voor een gelijkmatige verwarming.

Er wordt berekend welke watertemperatuur nodig is om 1 graad te verwarmen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verwarming in uw huis.

Een cv-ketel in combinatie met de modulerende thermostaat zorgt ervoor dat het systeem met de laagst mogelijke temperatuur uw huis gaat verwarmen. Voldoende om uw huis warm te houden, maar je cv-ketel zal niet onnodig aan en uit schakelen waardoor u veel energie verspilt.

Wat is Opentherm? - @mAiden
Je thermostaat communiceert met je cv-ketel. OpenTherm is een manier van communiceren
tussen de cv-ketel en de thermostaat. Een groot voordeel van OpenTherm producten is dat
cv-ketels en thermostaten van verschillende merken onderling met elkaar kunnen communiceren.
OpenTherm heeft als positieve eigenschap dat de cv-ketel modulerend wordt aangestuurd.

OpenTherm communicatie maakt gebruik van de normale tweedraads thermostaatkabel. Via
deze verbinding voorzien het cv-toestel en de thermostaat elkaar in twee richtingen van de
benodigde informatie voor een accurate en energiezuinige regeling.

Ook de voeding van de thermostaat verloopt via dezelfde tweedraads aansluiting. De informatie
die vanuit de branderautomaat aan de thermostaat wordt gegeven is afhankelijk van het
betreffende toestel.

Werken alle modulerende cv-ketels met OpenTherm?

Nee, niet alle modulerende cv-ketels werken met OpenTherm. Fabrikanten zoals Atag, Nefit (met uizondering van: Nefit Proline NxT) en Vaillant gebruiken een eigen communicatie-protocol.
Dit heeft tot gevolg dat een modulerende thermostaat zoals Toon soms hier niet op kan worden toegepast

Hoe stel ik een programma in?
Wat is makkelijker dan het programma instellen dan aan de hand van een video? (klik op het woord video)
Hoe stel ik een vakantie in?
Op Toon stel je via Menu, Vakantie, Instellen eenvoudig een temperatuur in voor de periode dat je weg bent. Zo voorkom je onnodig energieverbruik. Al onderweg en ben je de vakantiestand vergeten in te stellen? Geen probleem! Ook via de Toon-app kun je dit doen.


Wanneer de functie Vakantie geactiveerd is, kun je via Menu, Vakantie de vakantie stand wijzigen via het potloodje of verwijderen/deactiveren via het prullenbakje.
Let op! Wanneer je handmatig via de Toon of de Toon app de temperatuur wijzigt terwijl de vakantie functie actief is, vervalt de vakantie functie en zal Toon het reguliere programma gaan volgen.

5 Reacties

Reputatie 7
Badge +9
Misschien is deze nog toe te voegen aan de al mij stappenplan, die voor heelveel Nefit Ketels geld.

Reputatie 6
Laat het ons weten wanneer je bepaalde content, handleidingen of en uitleg over een bepaalde functie mist. Nog toffer is natuurlijk wanneer jullie zelf die handleiding kunnen schrijven, dan krijg je een mooie vermelding ;)
Voel jij je geroepen om in Jip en Janneke taal bepaalde mogelijkheden en/of functies van Toon uit te leggen en het laagdrempeliger te maken voor andere Toon gebruikers, let us know!

Groet Vinny

Reageer